Canionul cărților
Forța sculpturală a apelor ce străbat orașul Wuhan a insuflat designul acestei clădiri pe cale să devină una dintre cele mai mari biblioteci publice din China.
Arhitecții olandezi de la MVRDV sunt câștigătorii competiției pentru proiectarea Bibliotecii Centrale din Wuhan, un proiect de 140.000 de metri pătrați care va reprezenta un nou punct de reper în orașul chinez.
Pe lângă funcțiunea tradițională a bibliotecii, vor fi integrate servicii de informații publice și resurse destinate cercetării științifice și tehnologice.
Volumetria fluidă celebrează poziția ”orașului celor 100 de lacuri” la confluența a două ape curgătoare, iar trei deschideri ample conectează clădirea la regiunea în care este situată, dezvăluind în același timp activitățile desfășurate în interiorul său.
Clădirea ilustrează ”forța sculpturală a râurilor nu doar prin forma sa, ci și prin caracterul său interior, calitățile sale spațiale și materialele sale”, explică arhitecții.
Tema este reluată la interior printr-o serie de terase în trepte ce găzduiesc cărțile evocând formele sculpturale ale canionului. Găsim aici spații cu destinații diferite, locuri mai retrase pentru lectura individuală, dar și zone destinate activităților de grup. Parterul cuprinde o zonă publică generoasă deschisă vizitatorilor pe timpul zilei.
Sistemele de umbrire integrate în fațadă cu un design ce amintește de rafturile cu cărți nu au doar rolul de a comunica funcția clădirii, ci și pe acela de a reducere consumul de energie. Ele sunt strategic concentrate în zonele cele mai expuse la soare. De asemenea, baza clădirii se retrage într-un plan hexagonal generând elemente în consolă ce oferă adăpost. Dispozitive smart controlează elemente care pot fi deschise și închise în vederea asigurării ventilației naturale, iar acoperișul cu forme unduioase este acoperit cu panouri fotovoltaice.
În amenajarea peisagistică din jurul bibliotecii se tine cont de condițiile climatice și de specificul florei locale, incluzând plante locale cu cerințe minime de întreținere și arbori înalți.
Într-o lume tot mai digitalizată, bibliotecile, aceste portaluri către cunoaștere, își păstrează importanța în societate, adaptându-se și extinzându-se dincolo de funcțiile tradiționale. O bibliotecă a câștigat prestigiosul premiu Stirling pentru 2022. Aparținând instituţiei Magdalene College din Cambridge și proiectată de Niall McLaughlin Architects, a fost descrisă ca “exemplul suprem pentru cum să construieşti pe termen lung” şi “un model spre care să aspiri”. Noua bibliotecă înlocuieşte sălile de studiu devenite neîncăpătoare ale unei clădiri din secolul al XVII-lea învecinate şi a fost concepută pentru a dăinui cel puţin patru secole de acum încolo: O bibliotecă concepută să reziste 400 de ani câştigă prestigiosul premiu Stirling
Finlanda, țara cu una dintre cele mai ridicare rate de alfabetizare din lume, a ales să marcheze împlinirea a 100 de ani de la declararea independenței prin construirea unei noi biblioteci. Inaugurată în 2018, Biblioteca Centrală Helsinki, cunoscută și ca Oodi, "odă" care în limba finlandeză, a fost proiectata de biroul ALA architects și ilustrează noile standarde ale Finlandei privind instituțiile destinate lecturii: Finlanda sărbătorește centenarul cu o bibliotecă ultramodernă