Care este legătura dintre un perete vegetal și inteligența artificială?
Cei mai multi oameni isi petrec aprox. 22 de ore pe zi la interior, dar stiai ca mediile interioare contin nivele mai mari de substante poluante decat cele exterioare? In efortul de a imbunatati calitatea aerului si de a restabili legatura dintre oameni si natura, compania finlandeza Naava a proiectat un perete vegetal inteligent ("smart", in termenul cunoscut acum de toata lumea), monitorizat de senzori si de inteligenta artificiala.
Cei de la Naava si-au descris proiectul ca "purificator de aer complet automat, umidificator si planta vie, toate la un loc." si se bazeaza pe un studiu stiintific care sustine faptul ca peretele vegetal absoarbe substantele nocive din aer.
Filosofia din spatele proiectului Naava este, sincer, una simpla: plantele absorb aerul, microbii din radacinile lor il purifica, iar apoi un sistem de ventilatie transmite aerul inapoi in incapere. Plantele cresc intr-un mediu fara sol ce alcatuieste gradina verticala ce poate fi instalata pe un perete sau poate fi folosita ca element de compartimentare. In plus, poate fi montata si pe roti, pentru a fi amovibila. Peretele vegetal este echipat cu un rezervor de apa si cu o lampa, deci nu necesita lumina naturala.
Cofondatorul Naava, Noko Jarvinen, a spus intr-un comunicat ca "Orice american inhaleaza, la interior, pana la 11,356 mc de aer contaminat in fiecare zi... Oamenii nu sunt la nivelul maxim de eficienta si de sanatate intr-un mediu interior artificial. Naava doreste sa schimbe asta si sa creeze spatii interioare prietenoase cu sanatatea oamenilor, cu ajutorul singurului perete vegetal inteligent din lume."
Peretii vegetali pot imbunatati aerul dintr-o suprafata de 60,3 mp, potrivit companiei. Naava sustine ca produsul reduce substantele nocive, iar un studiu publicat online la finalul lunii octombrie in jurnalul Air Quality, Atmosphere and Health pare sa confirme acest lucru. Sapte cercetatori de la institutii din Statele Unite, Australia si Regatul Unit au testat peretele vegetal Naava si au descoperit un nivel ridicat de eliminare a compusilor organici volatili - simplist spus, substante iritante si volatile care pot provoca reactii alergice, probleme respiratorii, dureri de cap, stari de oboseala s. a.
Dar ce face ca peretele Naava sa fie unul smart / inteligent? In primul rand, sistemul de inteligenta artificiala integrat face ca plantele sa de poata dezvolta independent si sa aiba o durata mare de viata, iar apoi este esential pentru eficienta purificarii aerului. Inteligenta artificiala nu se afla implementata doar in produsul final, ci si in sistemul de mentenanta din care rezulta recomandari adaptate pentru fiecare perete Naava. Astfel, fiecare perete vegetal dispune de senzori care monitorizeaza circumstantele inconjuratoare, pe care le convertesc in informatii despre starea actuala a peretelui vegetal si a aerului interior. Se poate vedea cum acesta afecteaza atat temperatura, cat si umiditatea aerului, si se pot ajusta iluminatul si irigatia in functie de nevoile peretelui. Rezulta, deci, un avantaj clar pentru utilizatori: grija pentru plantele din gradina verticala este simtitor diminuata.
Daca te intrebi ce plante poti avea dispuse pe un perete Naava, afla ca speciile de plante sunt inainte testate pentru o perioada de cel putin un an. Conditiile de testare sunt diverse, simulandu-se conditiile specifice mediului interior la nivele diferite ale temperaturii si umiditatii aerului. Cei de la Naava declara ca "doar cele mai rezistente specii de plante merita un loc pe un perete Naava".
Echipele de mentenanta Naava verifica peretii vegetali o data la patru sau sase saptamani si cer 249 de dolari pe luna pentru solutia denumita "Nature as a Service" (sau "Natura ca un Serviciu"). Echipa se mandreste cu peste 1,000 de pereti vegetali inteligenti instalati, iar anul acesta produsul a ajuns si in Statele Unite, fiind lansat in cadrul celebrei expozitii Greenbuild. Recent, peretii vegetali au inceput sa fie construiti si la o fabrica din New Jersey.