Aproape jumătate dintre arhitecții din Marea Britanie folosesc inteligența artificială. ”Nu mai este cale de întoarcere”
Aproape jumătate dintre arhitecții din Marea Britanie folosesc în prezent inteligența artificială în desfășurarea activității lor, reiese dintr-un raport recent al Institutului Regal al Arhitecților Britanici (RIBA).
Imagine generată cu ajutorul instrumentului Midjourney
Studiul reprezintă prima examinare a utilizării inteligenței artificiale (IA) în industrie desfășurată de RIBA și are la bază un sondaj realizat în rândul a peste 500 de membri.
Conform rezultatelor sondajului, 41% dintre arhitecți folosesc în prezent inteligența artificială "cel puțin în proiecte ocazionale". De asemenea, 43% dintre arhitecții care folosesc IA consideră că tehnologia a îmbunătățit eficiența procesului lor de proiectare.
"IA va deveni o parte inevitabilă a nevoii noastre tot mai mari de a deveni mai eficienți, ajutându-ne în același timp să gestionăm complexitățile din ce în ce mai mari ale proiectării și construcției", declară unul dintre participanții la sondaj, citat în raportul RIBA.
Printre modurile în care arhitecții folosesc tehnologia se numără automatizarea sarcinilor bazate pe administrare și reducerea amprentei de carbon a proiectelor împreună cu tehnologia cunoscută ca ”digital twin”.
"Nu mai este cale de întoarcere"
"IA este cel mai revoluționar instrument al timpului nostru și nu putem subestima rolul său în modelarea viitorului arhitecturii - de la caracterul orașelor noastre la calitatea mediului nostru construit. Descoperirile noastre arată că arhitecții sunt curioși și deschiși cu privire la IA, iar unii dintre noi sunt adevărați pionieri. Prin încurajarea colaborării interdisciplinare și a unei culturi de inovare responsabilă, putem valorifica puterea IA pentru a crea un mediu construit mai inclusiv, mai rezilient și mai durabil. Nu mai este cale de întoarcere", declară președintele RIBA, Muyiwa Oki.
Ca răspuns la creșterea popularității instrumentelor de IA, RIBA a înființat un "grup consultativ de experți" pentru a investiga posibilele implicații ale utilizării lor în industria arhitecturii.
Riscul ca lucrurile să nu meargă conform planului
Îmbrățișarea inteligenței artificiale de către profesie nu vine însă fără provocări, atrag atenția unii arhitecți.
"Nu există reglementări reale în vigoare, iar riscurile etice sunt semnificative, de la proprietatea intelectuală, creativitatea în design, angajare și riscurile potențiale asupra mediului construit (dacă lucrurile nu merg conform planului)", declară unul dintre participanții la sondaj.