Primul muzeu audio din lume este învăluit în țevi de aluminiu
Biroul japonez Kengo Kuma & Associates a îmbrăcat muzeul audio Audeum din Seul în mai multe straturi de țevi din aluminiu suspendate.
Situat în cartierul Gangnam din capitala sud coreeană, Audeum a fost proiectat pentru a le stimula toate simțurile celor veniți să descopere colecția de echipamente de reproducere a sunetului pe care o găzduiește.
”Audeum (Muzeul Audio) este un muzeu care depășește conceptul tradițional de muzeu. Este un loc unde nu doar poți vedea, ci și experimenta sunetul direct. În plus, nu este doar un loc pentru a asculta sunetul, ci un instrument arhitectural care readuce oamenii la o stare naturală, permițându-le să experimenteze cele cinci simțuri ale corpului”, spune echipa de la Kengo Kuma & Associates.
Muzeul a fost înființat de Michael Chung, fondatorul companiei coreene din domeniul audio Silbatone Acoustics, în memoria tatălui său și este prima instituție publică dedicată exclusiv echipamentelor audio. Clădirea are șapte etaje și o suprafață totală de peste 200.000 de metri pătrați.
Straturile suprapuse de țevi de aluminiu de pe exterior creează un joc de lumini și umbre care imită modul în care copacii din pădure filtrează lumina soarelui.
„Utilizarea țevilor de aluminiu imită schimbările luminii naturale, aranjând aleatoriu țevile pentru a armoniza dezordinea și ordinea naturală, subliniind frumusețea luminii care se schimbă în funcție de vreme, timp și anotimp.
În plus, țevile de aluminiu strălucitoare învăluie întregul edificiu, permițând exteriorului să arate noi expresii în funcție de anotimpuri, integrând caracteristicile aleatorii ale mediului urban și ale naturii în arhitectură”, explică mai departe arhitecții.
Ele sunt ridicate în zona intrării, dezvăluind o fațadă de sticlă.
Intrarea coborâtă a muzeului este accesibilă de la nivelul solului prin intermediul unei scări exterioare. La interior, spațiul principal de intrare are pereți din sticlă și panouri din lemn care ascund o a doua scară exterioară ce se desfășoară de-a lungul clădirii.
Întâlnim și aici țevi de aluminiu suspendate din tavanul înalt, care contrastează cu suprafețele calde din lemn.
Finisajele din lemn au fost concepute ținând cont de acustică, astfel încât să dea naștere unui spațiu care ”stimulează simțurile umane și promovează un sentiment de apropiere de natură”, adaugă arhitecții.