Casa cu o volumetrie asemenea unui origami
Biroul de proiectare nipon MDS a finalizat aceasta locuinta confortabila si eficienta energetic pentru un cuplu mai in varsta, amplasand-o intr-o zona rurala, la poalele muntilor Yatsugatake.
Organizandu-si spatiile sub forma unui evantai, casa se deschide catre sud astfel incat sa permita luminii naturale sa patrunda din abundenta in interioare, oferind in acelasi timp incalzire pasiva in perioada mai rece. In contrast cu formele geometrice finisate cu panouri metalice ale fatadelor, interioarele sunt dominate de tonuri calde si de texturile lemnului.
Respectand pricipiile de design ale unei locuinte traditional japoneze, casa Yatsugatake pune in valoare relatia armonioasa dintre volumul nou construit si mediul natural inconjurator. Echipa de arhitecti de la MDS a implementat o serie de principii specifice locuintelor pasive pentru a obtine un mediu de locuit confortabil, care nu are nevoie de sisteme de climatizare pentru racirea interioarelor, precum nici de un sistem de incalzire in anotimpul rece. Camerele ce se deschid spre sud permit luminii si caldurii sa patrunda in toata casa. Pentru un plus de confort, in zona de zi a fost montat un godin a carui caldura ajunge si la etaj prin intermediul unui decupaj in tavan. Ventilatia interioara este asigurata prin deschiderea vitrajelor de pe sud si nord, astfel ca, bazandu-se pe diferenta de temperatura si vanturile dominante, casa se racoreste imediat.
Organizarea in plan a spatiilor a urmarit optimizarea capacitatii de izolare si de mentinere a unor temperaturi constante, in acelasi timp beneficiind de deschideri spre anumite zone de interes, cum ar fi muntii din departare sau peisajul campenesc si gradina de legume. Goluri de usa cu colturi rotunjite fac trecerea intre diferitele camere, mascand usile glisante in grosimea peretilor astfel ca pe timpul zilei casa pare un mare spatiu deschis. O scara din lemn conduce catre etaj unde a fost amenajat dormitorul, un mic birou si un grup sanitar.
Te invitam sa descoperi mai departe si alte proiecte la fel de interesante. „Casa Valurilor”, de pildă, un proiect realizat de Mario Romano, designer, constructor si artist. Este o locuinta unifamiliala din orasul Venice, California, a carei anvelopanta se remarca prin formele valurite si modelul generat de liniile curbe ale placajului de un alb stralucitor: O anvelopanta cu forme alurite ascunde spatii generoase, cu personalitate
Ori aceasta casa din Japonia, care, protejata de un acoperis amplu, intr-o singura apa, isi extinde interioarele mai departe de granitele fizice impuse de anvelopanta uniforma a volumului. Biroul de proiectare mA-style Architects a proiectat casa Eaves (Streasina) tinand cont de necesitatea crearii unor spatii confortabile in legatura directa cu mediul inconjurator: Un acoperis abrupt determina volumetria casei
Mai multe informatii gasiti la: www.archdaily.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa