Casa de pamant in Costa Rica
Peste tot in lume, oamenii incep sa fie din ce in ce mai interesati de casele realizate cu pereti compusi din saci umpluti cu pamant. Studentii de la Centrul pentru Cladiri din Pamant creat de Nader Khalili, Barro Vivo Costa Rica sunt pe cale sa finalizeze lucrarile la o locuinta cu o suprafata de aproximativ 160mp a carei volumetrie se remarca prin formele rotunjite ale cupolelor ce acopera diferitele incaperi. Casa se gaseste in Turrubares si a fost integral construita folosind saci umpluti cu pamant.
Scopul acestui demers a vizat crearea unei locuinte adaptate conditiilor climatice locale. Ayal Bryant declara ca locuinta trebuia sa isi mentina interioarele racoroase pe timpul zilei din perioada calda a anului, fara a fi nevoie de sisteme de climatizare sau ventilatoare. Avand in vedere ca acolo ploua doar trei luni pe an si in rest atmosfera este sufocanta, aceasta conditie era una destul de greu de indeplinit. Acestia au ales sa construiasca locuinta pe o structura masiva, din pamant, in mare parte datorita proprietatilor termoizolante ale unor astfel de pereti si a faptului ca oamenilor le place acest tip de locuire, vazandu-l ca pe o intoarcere la origini si la simplitate.
Casa, compusa din cinci cupole si patru jumatati de cupola a fost ingropata aproximativ 50cm fata de nivelul solului pentru a-i oferi un plus de izolatie. Pamantul excavat a fost amestecat in proportie de 5% cu ciment si nisip, menit sa asigure stabilitatea compozitiei, si cu acesta s-au umplut sacii cu care s-au inaltat zidurile.
Orientata catre Oceanul Pacific, pentru a profita la maxim de vanturile de coasta incarcate cu umezeala, casa are doua dormitoare, o zona de zi generoasa, trei bai, o bucatarie, o camera anexa, o depozitare si o camara. Deasupra bucatariei a putut fi creat un mezanin, iar casa are chiar si un balcon.
„A fost facut un efort deosebit pentru a folosi cat mai multe materiale de provenienta locala si din cele reciclate chiar daca asta a insemnat cautarea, sortarea si pregatirea lor", declara Ayal. "Tot lemnul folosit a fost luat de la case vechi demolate iar nisipul folosit in compozitia umpluturii a venit dintr-o zona invecinata”.
Echipa a instalat un sistem de colectare si folosire a apei de ploaie pentru a se reduce dependenta de reteaua locala. Baile vor avea toalete ce vor produce compost, folosit ulterior ca ingrasamant in vreme ce o micro-statie de epurare va filtra apa menajera si aceasta va fi folosita pentru irigarea gradinii.
Acest proiect utilizeaza resursele locale si urmareste sa aiba un impact redus asupra mediului inconjurator, aspirand spre tipologia locuintelor auto-suficiente pe care Nader Khalili dorea sa le ofere lumii ca alternativa. Credem ca ar fi mandru de acest proiect.