Casa din beton aparent intr-un cadru pitoresc din apropierea Atenei
Echipa de la Tense Architecture Network a propus o volumetrie din beton aparent, cu estetica austera pentru un teren aflat in zona de nord a suburbiei Atenei. Conceptul de la care s-a plecat este acela al unui baldachin, o prisma sustinuta in zona centrala de o pila din beton. Prin acest gest arhitectii au dorit sa obtina o compozitie cu forte sub tensiune, create intre cele doua volume. In acest fel sinergia dintre designul structural si cel arhitectural creaza o locuinta in care exteriorul si interiorul sunt tratate cu egala masura.
Terenul pe care a fost construita este unul mic iar cladirea invecinata blocheaza aproape complet latura dinspre sud. In prima faza arhitectii au delimitat un spatiu protejat cu ajutorul plantelor astfel incat sa se marcheze noua cladire. Trei stalpi metalici sustin o plasa din inox pe care s-au catarat deja plantele in incercarea de a defini o bariera vegetala care va fi strapunsa doar de volumul central al locuintei.
Platforma pe care a fost aranjata volumetria este dintr-un bazalt slefuit care permite luminii sa se reflecte si sa creeze o serie de jocuri interesante la interior. Betonul aparent are o nuanta de un gri inchis pentru a oferi o senzatie de stabilitate si masivitate volumului central care sustine prisma in consola. Lumina artificiala a fost atent pozitionata astfel incat sa creeze o ambianta placuta, intima, cu accente in zonele de interes.
Spre fatada principala anvelopanta ramane opaca. Imaginea casei dinspre spatiul public va ajunge cu timpul sa fie ascunsa in spatele vegetatiei. Consolele volumului prismatic ce contine etajul asigura protectie spatiilor de dedesubt si in acelasi timp permit luminii naturale sa ajunga pe toata latimea parterului.
Accesul se face pe sub consola etajului, prin peretele vitrat si se ajunge direct in zona de zi, amenajata cu o zona de discutii, un loc de luat masa si o bucatarie. Atunci cand panourile vitrate culiseaza, zona de zi de la parter ajunge sa se deschida si sa relationeze functional cu gradina amenajata. Accesul la etaj se face printr-o scara libera, realizata dintr-o fasie de otel pliata ce pare ca pluteste in spatiul deschis al parterului. Desi suprafata construita a volumului in consola este redusa, arhitectii au reusit sa amenajeze doua dormitoare pentru copii, cu baie comuna si un dormitor matrimonial. Subsolul beneficiaza de lumina naturala prin intermediul suprafetelor vitrate din zona scarii si a fost amenajat pentru fitness sau ca un al doilea living.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
Companie românească cu 30 de ani experiență în domeniu, KADRA a instalat sistemul Parkomatic și la aeroportul internațional Avram Iancu din Cluj. Cu un trafic preconizat de peste 3 milioane de pasageri în 2023, aeroportul din Cluj este al doilea cel mai aglomerat din țară, după cel din București. Prin introducerea Parkomatic, administrația a reușit să dubleze numărul locurilor de parcare, ajungându-se la peste 800 disponibile în prezent, în parcarea Est. După finalizarea parcării Vest, numărul unităților va depăși 1000. „Eficientizarea fluxurilor de trafic, ușurința în exploatare, confortul și siguranța pasagerilor sunt facilități importante aduse de Parkomatic. Nu în ultimul rând, sistemul de management automat al parcării dezvoltat de KADRA asigură în mod recurent resurse financiare suplimentare, lucru important în administrarea aeroportului, cu atât mai mult cu cât există planuri mari de extindere. Avem soluții de ultimă generație pentru parcări de orice dimensiuni și cu cele mai variate destinații, fie că vorbim despre parcări publice sau private, off street sau on street. Echipele noastre de experți pot finaliza cu succes proiecte de anvergură și ne bucurăm că astfel putem contribui la schimbarea la față a orașelor României”, mai spune reprezentanta KADRA.