Casa Itu, amplasata pe marginea unui lac de la periferia orasului Sao Paulo
Denumita Casa Itu, cladirea este resedinta pentru o familie tanara cu doi copii. Dezvoltata pe parter si etaj locuinta are mare parte din camere amenajate la parter, pe un plan alungit, in forma literei „L”. Echipa de arhitecti de la Studio Arthur Casas a folosit o paleta de materiale naturale, finisaje de un bej-deschis si lemn de teak brazilian pentru a construi o relatie intre casa si peisajul ce o inconjoara.
Asa cum declara arhitectul Alexandra Kayat ei incearca intotdeauna sa foloseasca materiale locale. „Am folosit pamant din zona pentru a realiza amestecul pe care l-am utilizat pentru tencuirea fatadelor. Am incercat sa gasim o culoare care sa fie cat mai apropiata de tonurile pe care le regasim in peisajul inconjurator, astfel incat volumetria sa se insereze cat mai bine in natura, mai ales ca dimensiunile acesteia sunt destul de mari, exinzandu-se pe orizontala.”
Zona livingului a fost pozitionata pe coltul exterior al planului, permitand astfel crearea a doua laturi care sa se deschida catre gradina. O pergola din lemn sta in consola peste aceasta si a fost echipata cu o copertina retractabila, in timp ce stalpul de sustinere a fost mascat de tulpina unui copac. Peretele de pe laterala proprietatii protejeaza zona piscinei si a terasei amenajata la un nivel mai coborat la care se ajunge printr-o scara in lungul aceluiasi perete.
Accesul in casa se face in spatele livingu-lui la intersectia dintre cele doua aripi ale volumetriei. Spre dreapta se paseste in zona de luat masa care se deschide spre o curte interioara cu pardoseala din piatra. O scara conduce la etaj spre dormitorul de oaspeti, in timp ce restul dormitoarelor au fost amenajate la celalalt capat al casei. La etajul primului volum se gaseste dormitorul matrimonial impreuna cu un spatiu destinat exercitiilor fizice.
Casa este definita prin fluiditatea si comunicarea in plan orizontal a tuturor spatiilor. Sunt posibile mai multe trasee si zone de acces intre exterior si interior, aceasta permeabilitate fiind una din caracteristicile principale ale organizarii spatiilor.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa