Casa moderna mascata de volumul din piatra al unei vechi mori
Biroul de proiectare din Edinburgh, WT Architecture si-a pus la incercare maiestria reusind sa insereze intre peretii din piatra ai unei vechi mori din Scotia o casa de vacanta cu interioare moderne si confortabile. Denumita pe buna-dreptate Moara, noua casa pastreaza mare parte din farmecul istoric al constructiei din piatra iar completarile sunt percepute ca elemente separate, atent mascate si pozitionate in plan secund pentru a nu afecta volumul original. Structura monolitica se ridica din versantul dealului si permite vederi ample catre peisajul pitoresc.
Abandonata de 70 de ani constructia din piatra ce in trecut fusese folosita pentru treieratul si macinatul granelor a fost curatata complet la interior, pastrandu-se doar peretii exteriori din piatra care si ei au necesitat reparatii pe alocuri. Acoperisul in doua ape si peretii noi de la etaj se ridica cu putin peste parapetul existent din piatra, creandu-se o fanta si o diferentiere clara intre cele doua zone de interventie. Mare parte din ferestrele noii case au fost aliniate cu golurile existente in structura, adaugandu-se local o serie de noi vitraje incadrate de tamplarie din metal galvanizat pe latura de sud astfel incat sa deschida interioarele spre vale.
La interior casa a fost finisata cu placi din lemn, variind intre PAL de molid si cel de brad. Pardoselile au fost acoperite cu o serie de placi din lemn de brad si beton lustruit, in functie de destinatia camerei. Organizarea spatiilor interioare s-a facut tinandu-se cont de dorinta beneficiarilor de a avea spatii ample, deschise si luminoase. Etaje intermediare au fost introduse pentru a se prelua diferenta de nivel data de panta reliefului si pentru a crea zone cu inaltimi variate. Astfel spatiul destinat livingului beneficiaza de amplitudine in timp ce camerele sunt mai intime, chiar daca la nivel spatial se extind pana in acoperis.
Vechiul acces in moara a fost pastrat iar acum conduce intr-un nivel de mijloc, unde au fost amenajate locul de luat masa si un dormitor cu grup sanitar. De la acest nivel prin intermediul unui set de scari se coboara in bucatarie, folosind o alta scara se urca in zona de zi in timp ce o alta scara conduce la ultimul nivel unde se gasesc doua dormitoare si o baie comuna. Din zona de zi, urcand cateva trepte se ajunge la un alt nivel intermediar care contine un dormitor si o baie. Acest joc pe verticala dar si separarea functiunilor in lungul volumului, a permis optimizarea la maxim a spatiului disponibil si crearea unor zone care sa poata fi folosite separat, asigurand intimitatea fiecarui membru al familiei si a eventualilor oaspeti.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa