Casa Pentimento, volumetrie realizata din 900 de piese LEGO din beton
Arhitectii din Ecuador, Jose Maria Saez si David Barragan au proiectat si construit aceasta casa prefabricata folosind 900 de blocuri din beton care se aseamana intr-un fel cu piese LEGO. Caramizile avand un metru lungime au fost puse unele peste celelalte pentru a crea rafturi, jardiniere, scari, gardul gradinii si peretii casei. Arhitectii au creat cu ajutorul acestor elemente suprafete cu grade diferite de permeabilitate astfel ca locuinta beneficiaza de zone cu micro-climate diferite care urmaresc sa regleze umiditatea si temperatura interioarelor.
Casa Pentimento a fost construita pe un teren cu o mica panta, din zona Tumbaco - Quito. Volumul acesteia este integral rezolvat cu ajutorul unui panou prefabricat care poate fi asamblat in patru moduri diferite astfel incat sa defineasca elementele structurale, pe cele de mobilier, scarile si chiar fatada dinspre gradina. Privita de la exterior pare asemeni unei structuri care mascheaza o incinta, asemeni unui gard iar de la interior fiecare perete este diferit, conceput astfel incat sa se potriveasca cu functiune, pozitia, proportiile, etc. In anumite zone, intersectiile dintre elementele prefabricate au fost lasate deschise alte au fost inchise cu ajutorul unor fasii din lemn si acrilic transparent sau translucid, care permit filtrarea luminii si a vegetatiei. La interior aceleasi goluri sustin elemente din lemn care devin rafturi, locuri de stat, mese sau chiar trepte.
Modulele au fost concepute cu o parte plata care permite obtinerea unei suprafete verticale obisnuite atunci cand se suprapun mai multe elemente in timp ce cealalta parte este crestata si poate fi folosita in diverse moduri.
Prin executarea peretilor de inchidere si compartimentare din aceste elemente prefabricate din beton aparent, locuinta aproape ca nu mai are nevoie de alte finisaje. Placa parterului a fost baituita in culoare inchisa si protejata cu o solutie astfel incat sa nu mai fie nevoie montarea altui strat de pardoseala. La etaj golurile dintre piesele prefabricate devin un element definitoriu in crearea atmosferei interioare pentru ca permit luminii si aerului sa circule iar in acelasi timp leaga vizual spatiul casei de peisajul inconjurator si muntii din departare.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.archdaily.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa