Casa Perry World, o combinație dintre arhitectura veche și cea noua
Cea mai noua cladire din campusul Universitatii Pennsylvania este in acelasi timp si cea mai veche. Aceasta combinatie interesanta de vechi si nou poarta numele casa Perry World, fiind noul centru destinat cursurilor pentru afaceri internationale. Proiectata de echipa 1100 Architect, cladirea este, partial, o structura datand din secolul al XIX-lea si o extindere realizata in stil contemporan.
Finalizata in 2016, casa Perry World este un centru educational avand o suprafata desfasurata de 1.617 mp, organizata ca spatii flexibile si multi-functionale atat in imobilul istoric datand din 1851 cat si in volumetria noua placata cu piatra de calcar la exterior. Avand in vedere ca va gazdui cursuri si seminarii inter-disciplinare, cladirea ofera o varietate de spatii printre care sali de clasa, sali de intalnire, 14 birori, o sala de conferinte de 50 de locuri, precum si spatii de cazare pentru alte 12 scoli afiliate universitatii. Un atrium inchis cu pereti din sticla poarta denumirea Forumul Mondial si ocupa zona centrala a cladirii fiind conceput ca un spatiu destinat organizarii diferitor evenimente.
Cladirea istorica a fost renovata si pornind de la fatada acesteia, a carei tencuiala imita piatra de calcar, arhitectii au preluat ideea si au propus ca volumul extinderii chiar sa fie finisat cu placi din piatra. Combinand arhitectura veche cu cea noua s-a reusit mentinerea proportiilor si scarii arhitecturale a zonei pietonale Locust Walk pe de o parte si a zonei urbane, aglomerate din 38th Street pe de alta parte. Pe langa aceasta, proiectul de renovare si extindere a implicat o serie imbunatatiri in privinta calitatii spatiilor, a materialelor si echipamentelor folosite astfel ca proiectul are sansa sa obtina certificatul LEED Silver. S-a mizat foarte mult pe iluminarea naturala a spatiilor interioare, pe colectarea apei de ploaie astfe incat sa ajunga la aproape 90% din media de precipitatii in zona, folosirea unor echipamente cu un consum de energie si folosirea materialelor reciclate.
„Avand spatii deschise si flexibile, casa Perry World reflecta si sustine ideologia institutiei pe care o gazduieste” declara David Piscuskas, directorul de la 1100 Architect. „Am creat un mediu academic, inundat de lumina naturala, in care se pot discuta diferite opinii in diferite spatii. Transparenta dintre zone sustine si pune in valoare cooperarea dintre disciplinele academice si diferitele curente internationale, in vreme ce dialogul dintre casa apartinanad secolului al XIX-lea si cladirea din secolul al XXI-lea ofera un cadru pentru a urma aceste demersuri atemporale”.