Casa reorganizata pe doua niveluri dintr-o cladire veche
Un cuplu tanar si energic a dorit sa transforme etajul superior al unui imobil astfel incat sa isi organizeze acolo locuinta principala si, in acelasi timp, sa pastreze un apartament la parter pe care sa il poata inchiria. Cladirea se afla intr-un cartier din Montreal, Canada, si dateaza din perioada anilor 1930. Partea dinspre strada a fost restaurata iar constructia invecinata ce adaposteste garajul a fost renovata, astfel incat sa se potriveasca cu estetica imobilului original.
Pentru a da un aer modern intregii compozitii echipa de arhitecti de la biroul NatureHumaine a prevazut o structura din lamele de lemn masiv pozitionata la partea superioara a constructiei, astfel incat accentueaza zona de colt si permite vegetatiei din gradina sa se dezvolte. Lemnul completeaza intr-un mod placut nuantele brun-roscate ale fatadelor din caramida aparenta. Aici, deasupra garajului, arhitectii au prevazut o terasa in aer liber pe care familia sa o poata accesa din zona de zi prin intermediul unei pasarele.
La parter se gaseste un spatiu de primire cu un birou, un grup sanitar si garajul. Etajul este impartit de catre volumul scarii in zona de zi si cea de noapte. Zona de zi este un spatiu deschis, care contine bucataria, locul de luat masa si spatiul de discutii. In zona de noapte au fost amenajare doua dormitoare pentru copii deservite de o baie comuna, un dormitor matrimonial cu dressing si baie proprie, depozitari si o spalatorie.
Vitraje generoase care se deschid spre gradina amenajata spre nord permit luminii sa patrunda din abundenta in locuinta si sa puna in valoare culoarea intensa ce decoreaza nodul de scara. Folosit ca element central in compozitia interioara, nodul de scara aduce un accent placut si puternic in amenajare. Estetica acestui element se bazeaza pe liniile oblice si culoarea de un galben aprins. O fasie alba defineste circulatia din interiorul casei, pana la nivelul gradinii. Accentele de culoare sunt prezente si la nivelul bailor, in tonuri de portocaliu si albastru, care energizeaza atmosfera acestori spatii minimale completand astfel compozitia grafica a proiectului.