Casa pierdută printre trunchiuri de copaci
Resedinta Grow Box ocupa perfect locul pe proprietate, astfel ca nici unul din artarii japonezi ce o inconjoara nu au avut de suferit pe parcursul lucrarilor de constructie. Echipa MERGE Architects a proiectat aceasta casa pentru un profesor universitar si familia lui, gandind un volum al carui aspect sa estompeze prezenta masiva si diferenta intre spatiile interioare si cele exterioare. Acoperita integral in foi de metal invechit, casa ajunge ca odata cu lasarea serii sa se piarda printre copaci.
Casa este amplasata in Lexiton, Massachusetts, si are o suprafata de aproximativ 185mp. Terenul pe care a fost construita se remarca printr-o varietate mare de artari japonezi care au fost plantati de beneficiari de-a lungul anilor. Avand in vedere cadrul natural inconjurator, casa este o combinatie de forme compacte si spatii deschise, terase, gradini si curti interioare. Formele rigide, geometrice, ale casei contrasteaza placut cu relieful gradinii amenajate. Integrarea spatilor interioare in zonele amenajate de la exterior este si mai mult accentuata de faptul ca fiecare incapere beneficiaza de acces la gradina si de perspective panoramice spre natura inconjuratoare prin intermediul vitrajelor ample, ce pornesc din pardoseala si ajung pana la nivelul tavanului.
Avand forma patrata in plan, arhitectii au folosit decupaje mai mari sau mai mici pentru a crea o anumita compozitie si a oferi constructiei o dinamica vizuala. In curtea centrala se afla un copac, un mesteacan de Himalaya care a fost protejat pe timpul lucrarilor de construire iar acum decoreaza si protejeaza spatiul, filtrand lumina soarelui prin coroana bogata. Toata apa de ploaie, si zapada din zona curtii centrale, este colectata si refolosita in gospodarie precum si pentru irigarea gradinilor.
Accesul in casa se face printr-un decupaj in volum, iar din foaierul de intrare se poate ajunge intr-un spatiu de zi, pe doua niveluri, care contine bucataria, locul de luat masa si spatiul de discutii. La etaj, arhitectii au propus amenajarea dormitorului matrimonial, a dormitorul copilului si un birou. Interioarele sunt mobilate preponderent cu elemente de mobilier de la IKEA, pardoselile sunt din lemn de stejar aburit si pereti varuiti in alb, cu cateva accente mai inchise.
Ferestrele mobile si usile vitrate ofera o legatura vizuala directa cu imprejurimile. Lumina naturala inunda incaperile punand in valoare spatiul si finisajele. Exteriorul constructiei a fost realizat din panouri de metal oxidat, cu nuante de gri-petrol si pete roscate, astfel ca volumul isi pierde din masivitate si se estompeaza pe fundalul oferit de trunchiurile copacilor.