Casa „Pod” conceputa ca o legatura intre mai multe generatii
In ultimii ani remarcam cu interes faptul ca beneficiarii solicita mai des ca locuintele pe care doresc sa si le construiasca sa fie adaptate astfel incat sa poata gazdui membri ai aceleiasi familii dar din generatii diferite. Poate fi un raspuns la situatia economica, gestionarea eficienta a investitiei sau de ce nu o intoarcere la traditii, cand familiile traiau sub acelasi acoperis si se ajutau reciproc in traiul de zi cu zi. Indiferent de motive, aceste locuinte se remarca printr-o riguroasa distributie a spatiilor, astfel incat fiecarui membru al familiei sa ii fie asigurat confortul si intimitatea de care are nevoie, avand de asemenea posibilitatea sa foloseasca la comun o serie de spatii publice.
Echipa de la Howeler+Yoon Architecture a proiectat o astfel de locuinta denumita simbolic „Bridge House” sau casa „pod” avand probabil in minte idea de a asigura cadrul propice pentru mentinerea si dezvoltarea unor relatii de conviventa intre membrii familiei. Amplasata pe un deal impadurit in McLean, VA, casa a fost gandita sa ofere un mediu de viata sustenabil si eficient pentru trei generatii.
Desi privita de afara casa pare o simpla locuinta unifamiliara, in cele trei volume suprapuse se afla spatii dedicate celor trei generatii de locatari. Amplasand casa in versantul dealului, arhitectii au orientat imobilul astfel incat sa beneficieze de perspective panoramice prin vitraje de mari dimensiuni amplasate strategic. Avand in minte asigurarea eficientei energetice arhitectii au compensat suprafetele vitrate mari prin alegerea unor vitraje cu trei straturi, cu grad ridicat de termoizolare. Terasele exterioare impreuna cu cea amenajata pe acoperis ajuta la crearea unei relatii mai stranse cu natura inconjuratoare, integrand volumul nou construit in peisajul zonei. Stresinile tesite prevazute in lungul ferestrelor au fost gandite sa asigure umbra pe timpul verii, protejand interioarele de lumina directa a soarelui in vreme ce iarna, vor ajuta la incalzirea pasiva a casei.
Exteriorul volumelor a fost placat cu panouri metalice facute pe comanda, care se remarca prin jocul de materiale realizat cu ajutorul straifurilor verticale din aluminiu si al celor orizontale din bronz care sub influenta soarelui schimba aspectul cladirii pe tot parcursul zilei.
Interioarele amenajate intr-un stil simplu, contemporan au fost create prin utilizarea diferitor materiale refolosite, printre care mesele si banchetele create din lemn reciclat. Primul nivel al casei contine dormitorul matrimonial destinat bunicilor precum si zonele publice, insemnand: bucataria, zona de discutii, locul de luat masa si un garaj incapator. O scara construita din lemn si metal permite accesul la etaj unde au fost amenajate patru dormitoare – doua dormitoare matrimoniale si doua pentru copii destinate celei de a doua si a treia generatie. In spatiul de la subsol a fost amenajata o zona de recreere ce poate fi folosita de toti membrii familiei pentru a petrece timp impreuna, relaxandu-se.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa