O casă îmbrăcată în resturi de la prelucrarea lemnului
Echipa de arhitecti Yuichi Kodai si Lee Yoshitaka de la Sandwich au realizat proiectul casei Kyodo tinand cont de principiile arhitecturii durabile pe care le-au transpus in organizarea spatiala a casei si in paleta de materiale folosita. Compozitia rezultata din suprapunerea volumelor de diferite dimensiuni delimiteaza la interior spatii dinamice, decupaje si juxtapuneri.
Casa Kyodo se remarca cu usurinta din tesutul urban al zonei datorita anvelopantei realizata din sipci de lemn brut, asezate in diagonala. Aceasta solutie este in acelasi timp rustica si moderna, iar diferentele de textura si culoare ii dau casei o estetica placuta si interesanta. Arhitectul Yuichi Kodai declara aceasta solutie poate inspira mai multi proiectanti sa foloseasca in mod creativ resturile lemnoase ramase in urma prelucrarii bustenilor. „Industria japoneza a prelucrarii lemnului se confrunta cu probleme cauzate de intrarile pe piata a unor cantitati importante de cherestea ieftina provenita din import si in acest moment sunt multe fabrici care stau cu stocuri de cherestea pe care nu le mai pot vinde” declara arhitectul.
„Aceste resturi ramase in urma prelucrarii sunt foarte greu de valorificat, deoarece orice procedeu suplimentar menit sa le prelucreze – cum ar fi cel de transformare in brichete – ajunge sa coste mai mult decat pretul de vanzare.”
Volumele care compun casa sunt o serie de „cutii” care se suprapun, ies in consola si se ridica unele peste celelate, asemeni unui turn. Toata aceasta dinamica exterioara este regasita la interior in organizarea camerelor. In zona centrala a casei a fost amenajat un living pe doua niveluri, in care domina un perete cu rafturi pline de carti ce compun biblioteca si o scara centrala. In zona ingusta a golului dintre niveluri arhitectii s-au gandit sa monteze un leagan de care copii cu greu se despart. Langa living arhtiectii au amplasat bucataria si locul de luat masa astfel incat zona de zi sa fie un spatiu unitar, deschis, cu vedere directa spre gradina prin intermediul unor usi glisante. Un nivel mai sus au fost amenajate trei dormitoare in vreme ce turnul a fost amenajat ca spatiu de lucru si camera de ceai.
Terasa de la primul nivel le ofera membrilor familiei perspective de la inaltime peste cartierul Setagaya, in vreme ce camera de la subsol le ofera un spatiu multi-functional in care familia poate petrece cu prietenii fara a deranja.
Aranjarea in plan a functiunilor a vizat eficientizarea folosirii luminii solare si a ventilarii naturale. Pentru aceasta spatiile de locuit au fost amplasate spre sud iar spatiile conexe si utilitatile au fost pozitionate pe latura nordica. Compozitia volumetrica de la etaj este rezultatul fluxului de aer generat de programele speciale iar camera de ceai din turn actioneaza asemeni unui cos prin care se evacueaza aerul cald din casa, mentinand circulatia naturala si ventilarea interioarelor.