Jewel Box, un exemplu de arhitectură durabilă în Elveţia
Aceasta casa durabila din Elvetia, proiectata de echipa chineza design Paradigms a fost conceputa special sa respecte criteriile unei arhitecturi durabile mai ales ca beneficiarul este un consultant pe probleme de mediu. Purtand denumirea „Jewel Box” constructia utilizeaza atat surse de energie active cat si pasive, cu un interes aparte pentru exploatarea energiei solare si a celei geotermale. Aceasta casa indeplineste toate standardele locale si cele ale caselor pasive, fiind asemeni unui peisaj artifical, ce reflecta cadrul natural si urban inconjurator precum si experientele de care au avut parte beneficiarii atunci cand locuiau in Asia.
Echipa de arhitecti a exploatat la maximum forma alungita a terenului pe care il aveau la dispozitie, impartind volumul principal al cladirii in doua niveluri diferite evidentiate printr-un joc interesant de materiale. Pentru a proteja interioarele de soarele puternic, zona de sud a fost acoperita cu o anvelopanta vegetala care continua acoperisul terasa, creand impresia unei suprafete unitare, relationand in acest fel cu spatiul vegetal inconjurator. Pe fatada vestica panouri din PVC protejeaza interioarele si in egala masura filtreaza razele soarelui creand la interior o lumina neutra si o atmosfera placuta. Etajul iesit in consola peste parter ofera un minim de protectie impotriva elementelor naturii astfel ca terasa exterioara poate fi folosita indiferent de vreme.
Parterul este un spatiu amplu, deschis, in care au fost aliniate spatiile publice, incepand cu bucataria, locul de luat masa si zona de discutii aflata in legatura directa prin intermediul vitrajelor glisante cu terasa din gradina. Etajul este dedicat spatiilor intime, avand dormitoarele si baile dar se bucura de aceleasi suprafete vitrate de mari dimensiuni ce se deschid spre gradina.
Materialele folosite sunt de provenienta locala si se regasesc intr-o paleta restransa ceea ce face ca volumul sa beneficieze de accente minime, obtinute prin texturi si culori diferite. Peretele vegetal este un element care variaza pe tot parcursul anului, in functie de anotimp actionand ca o reflexie a naturii inconjuratoare. Etajul a fost infasurat in bandouri de metal Corten care odata cu trecerea vremii va capata patina si va imprumuta din nuantele mediului extern. Vitrajele generoase amplifica senzatia de spatialitate a interioarelor, asigura o legatura nemijlocita cu natura si dematerializeaza granita dintre interior si exterior.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa