Complex de apartamente care isi produce propria energie
Primul complex de apartamente din San Francisco catalogat in categoria caselor pasive a fost construit in cartierul Mission Creek iar performantele acestuia sunt impresionante nu doar prin gradul ridicat de eficienta energetica dar mai ales prin cantitatea de energie pe care o produce si o stocheaza, astfel ca ajunge sa aiba propria micro-retea din care sa se alimenteze. Lloyd Klein si John Sarter sunt dezvoltatorii acestui proiect rezidential, fiind foarte mandri de certificarea de Casa Pasiva obtinuta.
Imobilul functioneaza ca o micro-retea pentru ca nu primeste energie din reteaua locala, astfel ca in cazul unei pene de curent locatarii pot sa stea linistiti pentru ca rezervele de energie vor fi suficiente pentru a mentine echipamentele in functiune si spatiile luminate.
Cladirea Sol-Lux Alpha asa cum a fost denumita de dezvoltatori, contine 4 apartamente de lux, cate unul pe fiecare nivel. Suprafata construita a etajului este de aproximativ 165mp astfel ca apartamentele beneficiaza de spatii generoase, fiecare avand cate 3 dormitoare, un birou, doua bai si o zona de zi deschisa in care au fost amenajate bucataria, locul de luat masa si locul de discutii.
Una din cerintele de baza ale modelului de casa pasiva este aceea de a asigura o anvelopanta foarte bine izolata termic, care sa nu permita pierderile de caldura. Riyad Ghannam de la RG Architecture este seful de proiect si el declara ca una din provocarile proiectului a fost aceea de a limita strapungerile si decupajele din anvelopanta astfel incat sa se reduca numarul puntilor termice.
Fatada principala se remarca printr-un sistem de balcoane pe structura metalica, adosate cladirii prin intermediul unor cabluri astfel ca fiecare apartament sa beneficieze de o terasa dar in acelasi timp oferind si o solutie de umbrire a vitrajelor de pe vest, reducand aportul de energie de la interior.
Pe acoperis a fost montat un sistem de panouri foto-voltaice cu doua fete, care foloseste si razele reflectate pentru a produce energie electrica. Acoperisul este gandit sa functioneze si ca sistem de colectare a apei pluviale si ca sistem de iluminat ambiental. La interior, sistemul de ventilare cu recuperare de caldura asigura aer proaspat in permanenta si un climat interior optim, cu un consum minim de energie. O casa pasiva ajunge sa foloseasca cu pana la 80% mai putina energie pentru racirea si incalzirea interioarelor fata de o casa construita dupa normele actuale. Printre celelalte sisteme implementate menite sa asigure eficienta complexului de apartamente se numara: o pompa de caldura care asigura apa calda, un uscator pentru haine actionat tot cu ajutorul unei pompe de caldura, electrocasnice din clasa superioara de eficienta si corpuri de iluminat pe LED.
Iata ce inseamna sa investesti in arhitectura durabila! Nu putem decat sa fim invidiosi pe cei care vor locui in acest imobil pentru ca vor beneficia de confort, spatii generoase si un mediu de trai curat si eficient.