Casele pe structură metalică: avantaje, dezavantaje, recomandări
Atunci când ai nevoie de o casă modernă, confortabilă, realizată cu soluții noi, cu timp de execuție mai scurt și cu costuri mai mici, casele pe structură metalică sunt o alegere inspirată. Fie că locuiești într-o zonă urbană și vrei să reduci la maximum disconfortul tău și al celor din zonă, fie că ai nevoie de o casă de vacanță, care să îți ofere posibilitatea de te bucura de mai multe suprafețe vitrate, care să îți permită să admiri priveliștea, casele pe structură metalică sunt întotdeauna o soluție la îndemână și practică.
Ce avantaje oferă casele pe structură metalică?
Cu siguranță, atunci când vrei să alegi o variantă de construcție ai nevoie de motive. În ceea ce privește casele pe structură metalică există numeroase avantaje pentru care să optezi pentru ele. Printre cele mai importante menționăm:
• Structură ușoară
Datorită tipului de materiale și de profile folosite, o construcție pe structură metalică este mai ușoară decât variantele de construcții pe beton zidărie sau lemn;
• Fundație mai puțin costisitoare
Fiind o casă mai ușoară, evident și fundația necesară va putea fi mai puțin adâncă, armată și costisitoare.
• Construcție flexibilă
Fiind o construcție flexibilă, ea se va comporta mult mai bine la intemperii, cutremure sau fenomene meteo extreme.
• Construcție rapidă
Fiind realizată din elemente prefabricate, ridicarea ei și montarea profilelor va decurge mult mai repede și proiectul va putea fi finalizat într-un timp mai scurt.
• Nu sunt vulnerabile la mucegai și rozătoare
Dacă în cazul caselor pe beton zidărie avem risc de mucegai și în cazul celor de lemn avem risc de rozătoare, în cazul caselor pe structură metalică, riscurile ca aceste probleme să apară sunt mai mici și fără efecte dezastruoase.
• Durată de viață mare
Casele și construcțiilor pe structură metalică au durata de viață foarte mare, estimată la 150 de ani.
• Costuri finale mai mici
Dacă luăm în calcul toate detaliile de execuție și materialele utilizate, costul final va fi unul mai mic. În funcție de constructor și materialele de finisare alese, bugetul alocat, per ansamblu, va trebui să fie unul redus.
• Rezistență la incendii
Structura metalica și felul de tratare a metalului nu întreține arderea și nu ajută la extinderea flăcărilor.
• Mai mult spațiu util
Datorită faptului că se folosesc profile de dimensiuni mai mici, se va obține o suprafață utilă mai mare, cu posibilități de împărțire a spațiului mai flexibile și mai simplu de realizat.
• Pot fi construite oriunde
Pentru ca sunt realizate din profile mai ușoare și mai simplu de transportat, ele pot fi practice și cu aceleași rezultate și într-un oraș unde spațiul pe care se poate construi este unul mic și pe un teren stâncos, situat la o altitudine mare.
• Versatilitate de modele
Pe acest tip de structură se pot realiza orice tip de case, atât clasice, cât și ultramoderne. Posibilitățile puse la dispoziție sunt nelimitate.
Ce dezavantaje au aceste case pe structură metalică?
Evident că există și mici dezavantaje. Însă acestea sunt relative la nevoile și costurile pe care le poate implica apelarea la materiale de calitate superioară. Printre ele menționăm:
• Datorită pereților și structurii interioare, va fi nevoie de mai multe materiale termoizolante și fonoizolante .
• Există contradicții privind uzura la variațiile de temperatură. Unii spun că acest aspect duce în timp la apariția unor zgomote ciudate și la vibrații, alții spun că rosturile de dilatare nu permit acest lucru.
• În funcție de constructor, de materialele folosite și de finisajele alese, costurile pot fi la fel sau mai mari decât în cazul altor tipuri de construcții.
Recomandări
La o simplă evaluare avantajele sunt incomparabil mai numeroase decât dezavantajele. Și, dacă îți dorești cu adevărat o soluție de construcție modernă, cu tehnologii noi și performante, casele pe structură metalică asigură, într-un mod foarte simplu, cele mai multe dintre facilitățile unei locuințe actuale, în tendințe.
Însă, pentru a garanta calitatea vizată, este foarte important să apelezi la o firmă specializată de proiectare și punere în operă, care se se ocupe de tot ce este necesar pentru o casă perfectă, cu execuție fără probleme și finisaje impecabile.