Castelele ascunse ale Romaniei - partea a-II-a
Continuand prezentarea inceputa saptamana trecuta, va prezentam mai multe dintre castelele ascunse, sau mai putin cunoscute, de pe teritoriul tarii, pe care nimeni nu ar trebui insa sa le dea uitarii.
Castelul Banffy - Bontida, Cluj
Un amestec uniform de stiluri arhitecturale, Castelul Banffy dateaza inca din sec. XV, construit pe proprietatea ce apartinea pe atunci familiei nobiliare Banffy. Inceputurile constructiei s-au incadrat in stilul Renasterii transilvanene, urmand ca ulterior, in sec. XVII, la initiativa comitelui Dionisie Banffy, castelul sa fie adus la forma de astazi prin construirea turnului de la intrare si a gradinii. Proiectul a fost elaborat de arhitectul italian Agostino Serena. Mostenitorii dinastiei Banffy au continuat remodelarea castelului, urmand ca Dionisie Banffy al-II-lea sa introduca stilul baroc austriac prin intermediul arhitectului vienez Joseph Emanuel Fischer von Erlach. Urmatorul proiect, si ultimul, a fost realizat in 1850 si a insemnat trecerea formelor baroce catre forme romantice, de inspiratie englezeasca.
Imprejurimile Castelului Banffy indeplinesc visul oricarui turist, existand numeroase pensiuni si restaurante, si chiar o cafenea renumita pentru vizitele Printului Charles al Angliei. Mai mult, incepand din anul 2013, in fiecare vara aici se desfasoara festivalul de muzica electronica Electric Castle.
Castelul Pogany - Paclisa, Hunedoara
Castelul Pogany, resedinta familiei nobiliare cu acelasi nume, dateaza din sec. XIX. Aflat in apropiere atat de Parcul National Retezat, cat si de orasul Hateg, castelul reprezinta o constructie in stil baroc cu elemente neogotice precum turnul cu parapet asemanator constructiilor medievale. La interior acesta a fost amenajat pe doua nivele si cuprinde 22 de incaperi. Dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial, castelul a fost transformat in cazarma pentru soldati la initiativa armatei ruse, arhitectura suferind bineinteles modificari.
In jurul castelului a fost amenajat un parc de 19 hectare, care invita la plimbari lungi de-a lungul paraului ce il strabate. Cat despre utilizarea sa, Castelul Pogany a devenit dupa 1989 sediul Spitalului de Neuropsihiatrie Infantila, iar recent constructia a fost retrocedata mostenitorilor familiei nobiliare Pogany.
Castelul Sturdza - Miclauseni, Iasi
Castelul Sturdza, ridicat de Gheorghe si Maria Sturdza catre sfarsitul sec. XIX, este un monument istorc in stil neogotic inspirat de arhitectura castelelor feudale apusene. Arhitectii- parinti ai castelului au fost Iulius Reinecke si I. Grigsberg, iar dintre bogatiile care se regaseau aici putem aminti colectia impresionanta de carti, arme, bijuterii si obiecte de arta. Stilul neogotic se observa cu usurinta la turnul de intrare cu pod peste santul de apa, la armurile medievale sau prin dictoanele latine inscriptionate pe pereti.
Desi degradarea incepuse sa puna stapanire pe Castelul Sturdza, din anul 2004 Mitropolia Moldovei si Bucovinei, primind o finantare din partea Bancii Mondiale de aproximativ 700,000 de euro, a inceput lucrarile de restaurare a constructiei. Acestea inca nu s-au finalizat, insa se prevede transformarea domeniului in muzeu si centru de conferinte.
Castelul Purgly - Sofronea, Arad
Constructia castelului familiei Purgly a inceput catre sfarsitul sec. XVIII, avand ca sursa de inspiratie arhitectura Castelului Huniazilor. Exteriorul aminteste de arhitectura feudala prin numeroasele turnulete si prin volumetria dantelata. Interiorul poate fi asemuit unei oglinzi catre trecut, pastrand aceeasi compartimentare. Astfel, sala de receptie a castelului impresioneaza prin tavanul lucrat in casete de lemn, iar vitraliile geamurilor si decoratiunile scarii ce duce la etaj au rezistat foarte bine de-a lungul timpului.
De-a lungul timpului, Castelul Purgly a fost folosit in diverse scopuri, de la sediu CAP in perioada comunista si pana la centru de conferinte in perioada contemporana. Resursele naturale specifice zonei Aradului au dus la amenajarea unui strand cu apa termala in incinta domeniului Purgly, reprezentand de asemenea si un punct de interes pentru turisti.
Cu siguranta ca acestea sunt doar cateva dintre castelele ascunse ale Romaniei, insa asteptam si parerile dumneavoastra, ca intotdeauna, in rubrica de mai jos. Avand in vedere ca multe dintre castelele prezentate au fost date uitarii, ar fi bine sa tragem un semnal de alarma mentionand, subtil, ca arhitectura prezentului nu s-ar fi putut forma fara schita trecutului!
Surse foto: www.skytrip.ro, www.worldwideromania.com, www.pinterest.com, www.iordachec.wordpress.com, www.lataifas.ro, www.infopensiuni.ro, www.dragosasaftei.ro.
Redactat de: Claudia Gorunescu