Castelele ascunse ale Romaniei - partea I
Haideti sa descoperim cateva dintre castelele mai putin cunoscute de pe teritoriul tarii noastre, insa incarcate de istorie si povesti si care cu siguranta merita sa se afle pe lista dumneavoastra de obiective turistice.
Cand ne referim la castelele din Romania, in minte ne apar imediat sugestii precum Castelul Bran, Castelul Peles si Pelisorul sau Castelul Corvinilor (Huniazilor). Acestea sunt cele mai cunoscute castele de pe teritoriul tarii, iar motivele pentru care si-au dobandit reputatia se leaga atat de vechime, cat si de frumusetea constructiilor si amenajarilor.
Lasand insa deoparte castelele de care (aproape) toti am auzit, astazi ne vom concentra asupra catorva comori ascunse ale Romaniei, castele pe care nu trebuie sa le vedem decat o singura data pentru a ne putea ramane in minte pentru totdeauna. Sa rasfoim asadar filele istoriei incepand cu:
Castelul Rosu - Hemeius, Bacau
La doar 8km de Bacau, in satul Lilieci din comuna Hemeius, regasim Castelul Rosu, construit intre anii 1864-1866. Numele ii revine de la culoarea caramizii care ii acopera exteriorul, iar constructia se prezinta ca o imbinare a arhitecturii gotice si a arhitecturii baroce, insa surprinzatoare este si prezenta influentelor arhitecturii orientale. Castelul a fost realizat din blocuri de caramida si gresie, avand sculpturi ornamentale atat pe arcadele ferestrelor si ale turnului, cat si pe stalpii de gresie de la balcoane.
Castelul Rosu a fost in proprietatea lui Grigore Cantacuzino si a familiei Costache Pascanu pana in anul 1856 cand a intrat in proprietatea ereditara a Luciei-Schonburg-Wanderburg. Nu putem sa mentionam acest castel fara a mentiona si parcul de care este inconjurat, al doilea parc dendrologic din Romania unde se regaseste de asemenea si cea mai importanta colectie de trandafiri a tarii, cu peste 600 de specii. Realizat dupa tiparele unui parc englezesc, acesta reprezinta si locul unde Lizuca si Patrocle si-au trait aventurile in cadrul filmarilor indragitului film “Dumbrava Minunata”.
Castelul Tepes - Bucuresti
Iata un castel ‘pierdut’ prin forfota spatiului urban, cu aspect medieval, care insa nu este atat de vechi precum pare, fiind ridicat in anul 1906 pentru Expozitia Generala Romana, ce avea ca prilej sarbatorirea jubileului de 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Pentru inceput, cladirea a avut un scop practic, reprezentand de fapt turnul de apa ce alimenta expozitia. Arhitectii Stefan Burcus si V. Stephanescu au gasit o modalitate prin care sa ofere turnului un aspect estetic, replicand constructia Cetatii Poenari de pe cheile Argesului, ridicata in sec. XV de catre Vlad Tepes (de aici si numele de Castelul Tepes).
Castelul a fost transformat in cazarma pentru corpul de garda de la Mormantul Ostasului Necunoscut la sfarsitul Primului Razboi Mondial, urmand ca dupa mutarea monumentului la Marasesti in 1963 acesta sa fie folosit de militarii de paza ai parcului. Din 2004, Castelul Tepes a devenit sediul social al Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE), iar in 2011 a fost trecut sub administrarea Ministerului Apararii Nationale.
Castelul Csernovics (Cernovici) - Macea, Arad
Acesta a fost initial castelul familiei nobiliare de origine sarba Csernovics, constructiile incepand in anul 1724 cand Mihai Csernovic si fiul lui, Ion, au primit mai multe domenii, printre care si Macea, dar lucrarile de constructie au fost oprite la scurt timp din cauza mortii tatalui. Odata cu intrarea in proprietatea lui Pavel Csernovics si a fiului sau Petru, in 1804, lucrarile au fost continuate, insa castelul este pierdut de Petru la un joc de carti. Noul proprietar, Gyorgy Karolyi, aduce si o noua abordare in arhitectura constructiei. Asadar, perioada Csernovics a impus elemente ale stilului bizantin si ale barocului tarziu, pe cand turnul de 30m si aripile noi construite in perioada Karolyi au adus simplitatea stilului modern.
Mai cunoscuta decat castelul este gradina botanica ce il inconjoara, cu o vechime de cateva secole, unde se gasesc peste 2000 de specii de arbori. In 1968, spatiul verde a devenit parc dendrologic, urmand ca din 1994 sa devina Gradina Botanica Universitara Macea.
Castelul Bethlen - Cris, Mures
Castelul Bethlen, din satul Cris in comuna Danes, a fost proprietatea familiei nobiliare Bethlen si reprezinta unul dintre cele mai frumoase castele renascentiste din Romania. Constructiile s-au desfasurat intre sec. XIV- XVI, si s-au realizat pe mai multe etape, castelul fiind destinat atat locuirii, cat si apararii. Cel mai vechi element al castelului Bethlen il reprezinta donjonul cilindric cu cinci nivele, ultimul fiind chiar folosit ca punct de observatie. A urmat apoi constructia in 1559 a unui corp ce include o galerie cu arcade pe coloane de piatra, o scara de onoare si ancadramente sculptate pentru usi si ferestre. Mai tarziu in acelasi secol a fost construita si cladirea unde se regaseste intrarea principala in castel.
Cat despre interiorul castelului, acesta a fost realizat punandu-se mare importata pe ornamentatii si decoratiuni. Numele salilor parca si sugereaza acest lucru, fiind denumite cu mandrie “Palatul de aur”, “Turnul Bastion de Zi” sau “Camera Aurita”. Blazoanele, picturile, tapiseriile sau mobilierul pictat nu lipseau din niciuna dintre aceste incaperi ce purtau emblem familiei Bethlen.
Surse foto: www.lapunkt.ro, www.turism.bzi.ro, www.hotelurivilepensiuni.ro, www.blogdebucuresti.ro, www.metropotam.ro, www.helloromania.eu, www.mountretezat.blogspot.com, www.pinterest.com, www.modernism.ro.
Redactat de: Claudia Gorunescu