Cât încă nu e prea târziu: ți-ai pregătit piscina exterioară pentru iernat?
Vremea din ce in ce mai rece pune gandurile despre inotul la piscina pe ultimul loc si desi este firesc, nu este si indicat. Cum pregatim piscina exterioara pentru iernat? In primul rand, trebuie sa avem grija ca toate componentele ansamblului piscinei sa nu se deterioreze, iar apoi este necesar sa urmam o serie de pasi pentru ca la inceputul sezonului cald din anul urmator sa ne bucuram cum se cuvine de piscina.
Pentru inceput, este necesar sa testezi PH-ul apei, alcalinitatea si duritatea de calciu, dar ai grija sa faci acest lucru cu aprox. 5 zile inainte sa iti inchizi piscina. Retine ca PH-ul trebuie sa aiba valori intre 7.2 si 7.6, alcalinitatea intre 80 si 120 ppm, iar duritatea de calciu intre 180 si 220 ppm. Trebuie apoi sa cureti foarte bine apa din piscina, inlaturand mai ales frunzele care au tot cazut in aceasta perioada, insectele, acele de conifere si alte deseuri de pe suprafata apei. Poti face asta fie aspirandu-le, fie filtrandu-le, iar daca alegi ultima varianta ai grija sa cureti, la urma, si filtrul. Poate fi necesar si sa schimbi masa de nisip a filtrului pentru a evita pietrificarea ei prin intermediul deseurilor acumulate pe timpul sezonului cald si celor rezultate in urma ultimei filtrari.
Pasul al doilea este sa tratezi apa impotriva inmultirii algelor si bacteriilor pe timpul iernii, deoarece temperatura scazuta a apei nu este suficienta. Tratamentul recomandat este unul chimic, pe baza de clor (atentie la clorul granulat – trebuie sa fie bine dizolvat in apa, altfel risti ca granulele mari de clor sa iti decoloreze finisajul piscinei), algicide si substante de alcalinizare. Se recomanda si adaugarea unui stabilizant de calcar pentru a elimina depunerea acestuia pe peretii si pe fundul bazinului. In general, nu vei avea probleme daca urmezi intocmai indicatiile de pe eticheta tratamentului chimic ales, dar ai grija si la faptul ca unele tratamente necesita sa tii ori filtrul pornit, ori robinetul de recirculare a apei.
Daca piscina prezinta un canal de refulare, urmeaza golirea pana la nivelul cand apa ajunge cu cca. 15 cm sub piesele de plastic incluse in peretii piscinei (vezi stuturi, skimmer, gauri de refulare etc.); este bine ca stratul de apa ramas sa aiba inaltimea de 50 cm. Se pun capacele si se scot furtunele de filtre atasate la skimmer si la dozele de refulare, se deschide scurgerea de pe fundul filtrului si se elimina apa ramasa. Tot acum este momentul sa aerisesti si tevile, de preferabil utilizand o pompa de aer cu furtun. Depoziteaza apoi filtrul si furtunele intr-un loc uscat pe timpul iernii, precum un subsol sau un garaj. La urma, acopera toate orificiile accesoriilor piscinei cu capace.
La final trebuie sa acoperi piscina cu o prelata. Poti achizitiona sisteme de acoperire special concepute pentru asta, dar daca nu dispui sau nu vei dispune de unul, acopera piscina cu un material prins in traverse asezate de-a latul. Indiferent de ce prelata alegi, ai grija ca aceasta sa fie groasa si rezistenta la schimbarile de temperatura. Nu uita nici de faptul ca inghetul este sinonim cu iarna in Romania, deci este necesar sa montezi si niste flotoare, cu rol de a sparge gheata si de a prelua presiunea care se exercita pe suprafata piscinei in timpul proceselor de inghet-dezghet, atat de-a lungul perimetrului piscinei, cat si pe diagonala.
Speram ca informatiile prezentate mai sus sa-ti fie de folos, desi se poate, la fel de bine, ca acestea sa fie incomplete. Asteptam, in orice caz, parerea si completarile tale pentru a genera o discutie folositoare despre ingrijirea piscinelor pe timp de iarna.