Catedrala Sagrada Familia a intrat în legalitate dupa 137 de ani. Istoria tumultoasă a capodoperei lui Gaudi
Foto: Pixabay
Gaudi insusi depusese o cerere de autorizatie in 1885 la primaria din satul Sant Martin, devenit ulterior cartier al Barcelonei, dar raspunsul nu a venit pana astazi.
Edificiul ar urma sa apara aievea in fata vizitatorilor, asa cum poate fi vazut acum doar in machetele expuse langa biserica, in 2026, an care va marca si centenarul disparitiei lui Gaudi.
Ultima faza a constructiei catedralei a inceput in 2015 (asadar, tot in ilegalitate), cand au fost demarate lucrarile la cele sase turnuri ramase de construit. La momentul respectiv, catedrala era finalizata in proportie de 70 la suta, potrivit arhitectului-sef al proiectului, Jordi Faulí i Oller.
Anul acesta a fost finalizata fatada Patimirii si a inceput sa se ridice cel mai inalt dintre turnuri, Turnul lui Iisus Hristos, care, atunci cand va fi finalizat, va ridica Sagrada Familia la rangul de cea mai inalta biserica din lume, titlu detinut in prezent de catedrala evanghelica-luterana din orasul dunarean Ulm, din Germania.
Antoni Gaudi nu a fost primul arhitect al catedralei Sagrada Familia. Avea putin peste 20 de ani cand, in 1877, Josep Maria Bocabella, un catolic fervent si vanzator de carti religioase, l-a angajat pe arhitectul Francisco de Paula del Villar sa deseneze planurile "Sfintei Familii".
Cativa ani mai tarziu, pe fondul unor neintelegeri privind detaliile viitorului edificiu, Bocabella l-a concediat pe Villar. In 1883, viziunea sa si-a gasit corespondent in Gaudi, in varsta de 31 de ani si un nume tot mai sonor in randul comunitatii arhitecturale catalane. Daca la inceput s-a ocupat concomitent de mai multe proiecte publice si private, din vara lui 1909, la 57 de ani, un Gaudi tot mai ascetic si-a concentrat intreaga atentie, putere de munca si devotament asupra catedralei.
In 1925 a fost finalizat primul dintre turnuri - si singurul din timpul vietii lui Gaudi. Marele arhitect a murit pe 10 iunie 1926 si a fost inmormantat in cripta templului Sagrada Familia.
Domenec Sugranes, unul dintre cei mai apropiati asistenti ai sai, a preluat fraiele. Sub carma sa au fost finalizate turnurile fatadei Nasterii.
La zece ani de la disparitia lui Gaudi, o noua napasta avea sa poticneasca inaltarea catedralei. In 1936 a inceput Razboiul Civil Spaniol, iar Sagrada Familia s-a numarat printre lacasurile cazute victima violentelor anti-catolice care au urmat.
La doi ani de la izbucnirea violentelor a murit Sugranes.
In 1939, generalul Francisco Franco, ale carui trupe iesisera victorioase din razboiul civil, l-a numit pe Francesc de Paula Quintana noul arhitect-sef al catedralei. Acesta, care colaborase in trecut cu Gaudi, si-a petrecut urmatorii ani oblojind ranile provocate de razboi.
In 2012, mantaua arhitectului-sef al catedralei Sagrada Familia a ajuns pe umerii lui Jordi Faulí i Oller.
Contestat in anii 1920, geniul muncii lui Gaudi a inceput sa fie recunoscut la nivel international in anii 1950 si 1960, perioada in care Spania devinea o destinatie turistica din ce in ce mai populara. In 1955 a fost organizata prima campanie de strangere de fonduri pentru catedrala, care s-a dovedit un urias succes, iar numarul vizitatorilor a crescut de la an la an.
In 2005, catedrala a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, iar in 2010 Sagrada Familia a fost sfintita de Papa Benedict al XVI-lea.
Au fost momente in care parea ca doar printr-un miracol va mai fi terminata Sagrada Familia. Avand in vedere faptul ca Gaudi a fost propus pentru sanctificare, poate ca acest miracol va fi savarsit chiar de "arhitectul lui Dumnezeu".
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay