Cateva lucruri despre plafoanele casetate
Din punct de vedere estetic dar si functional tavanele suspendate casetate constituie o alternativa pentru tavanele suspendate din placi mari de gips carton mai ales pentru spatiile destinate birourilor dar si pentru spatiile comerciale sau chiar industriale. Ce sunt tavanele suspendate casetate si mai ales cand este indicat sa le utilizam?
Ca regula generala tavanele suspendate constituie o modalitate de finisare a incaperilor la partea superioara atat pentru a permite ascunderea diverselor tipuri de instalatii (electrice, de ventilare, climatizare, cabluri pentru date, etc.) dar si pentru a oferi protectie ( acustica, termica, antifoc) pentru elementele constructive ale cladiriilor.
Montajul plafoanelor casetate se face in mod obisnuit pe profile metalice, ancorate de planseul cladirii. In gridul structural astfel format se pot utiliza mai multe tipuri de placi in functie de cerintele estetice sau functionale ale spatiului interior. Structura metalica de sustinere a placilor poate ramane vizibila sau poate fi ascunsa iar montajul placilor se poate face in varianta demontabila, care sa permita usor accesul in partea superioara, sau in varianta nedemontabila.
Placile pentru plafoanele casetate pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale sau combinatii de materiale, cele mai obisnuite fiind cele din ipsos armat cu fibra de sticla sau cele din vata bazaltica dar exista si variante din lemn, metal, polistiren, plastic sau plexiglas, etc. Texturile si modelele placilor sunt practic nenumarate si pot raspunde la cele mai dure cerinte estetice.
Evident, motivul pentru utilizarea plafoanelor casetate este acela de a permite un acces usor la instalatiile de deasupra acestora, mai ales in spatiile in care exista o dinamica a functiunilor (birouri, spatii comerciale, spitale, etc) , protectia elementelor de rezistenta la foc dar si pentru tratamente acustice.
Exista si alte avantaje ale plafoanelor casetate care nu sunt deloc de neglijat:
- Permit montarea usoara a corpurilor de iluminat sau a aparatelor de ventilare si climatizare dar si schimbarea usoara a amplasarii acestora in functie de necesitati .
- Ofera posibilitati nenumarate de finisare dar si schimbari rapide ale dispunerii placilor sau chiar schimbarea acestora fara a perturba activitatea de la interior.
- Montarea si fixarea structurii de sustinere dar si a placilor se face foarte usor.
Ca si dezavantaj trebuie precizat ca odata montata structura metalica de sustinere a plafonului casetat, placile se pot monta numai daca corespund acestei dimensiuni si interventiile care se pot face asupra structurii de sustinere sunt destul de reduse pentru a nu pune in pericol stabilitatea acesteia.
O alta problema care nu este un dezavantaj dar trebuie sa fie luata in calcul este stabilitatea plafonului casetat la seism. In acest sens trebuie acordata o atentie foarte mare la recomandarile producatorului pentru diversele tipuri de structuri de sustinere sau placi astfel incat sa impiedice colapsarea plafonului in caz de seism sau sub diverse sarcini.
Desigur exista foarte multe cazuri in care plafoanele casetate au fost utilizate in apartamente pentru a reduce zgomotul din apartamentele de deasupra. Trebuie sa precizam ca aceasta nu este o solutie corecta si folosirea ei nu va aduce decat o reducere nesemnificativa a zgomotului interior, cea mai mare parte a sunetului fiind transmisa prin peretii laterali ai incaperii. Utilizarea plafoanelor casetate la cladirile rezidentiale este destul de limitata dar nu imposibila, totul fiind redus pana la urma la gusturile…care nu se discuta.
Daca si dumneavoastra beneficiati de tavane suspendate casetate, care au fost lucrurile care v-au multumit cel mai mult la acestea? Si cum orice medalie isi are reversul, care au fost neplacerile? Spuneti-ne in rubrica de mai jos!
Surse foto: www.oxfordpartitions.co.uk, www.jamesgathii.com, www.ceilingcentre.com, www.armstrong.com, www.decorativeceilingtiles.net, www.archiexpo.com, www.architonic.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu