Specificul finisării tavanelor. Cum obținem tavane impecabile
Pentru a vă ajuta să luați decizia cea mai bună în ceea ce privește materialele și soluțiile tehnicile folosite pentru tavane vom, trata mai jos specificul finisării tavanelor.
Cu ce pot fi finisate tavanele?
Unele dintre cele mai cunoscute și eficiente metode pentru a obține un tavan perfect drept este apelarea la gips carton și gletuirea lor. Aceste soluții sunt cele mai bune pentru a scăpa de un tavan denivelat, cu crăpături sau îmbinări imperfecte. Reușita lucrărilor este întotdeauna condiționată de găsirea unui specialist sau a unei echipe ce cunoaște foarte bine procedurile specifice, materialele disponibile pe piață și care să aibă experiență în soluționarea oricăror probleme constatate sau apărute în timpul lucrărilor.Un bun specialist va acorda întotdeauna suficientă atenție tuturor zonelor și detaliilor arhitecturale implicate, porțiunilor de imbinare dintre tavan și pereți, colțurilor, zonelor prin care trec țevi de căldura, de gaze, se orice alte instalații ar fi implicate.
De ce se gletuiește un tavan?
Gletuirea este cea mai eficientă metodă pentru a obține un tavan drept și bine nivelat. Pentru a obține rezultate cât mai bune, înainte de a trece la gletuirea propriu-zisă, tavanul trebuie să fie bine asigurat, curățat și spălat. Apoi se aplică un strat de amorsă, care este lăsat să pătrundă bine. După aceea tavanul este gletuit cu o spatulă specială numită și fier de glet.
Cum se aplică gletul?
Gletul se poate aplica în unul sau două straturi, în funcție de nevoi și rezultatele obținute după prima gletuire. Pentru a nu exista probleme, între cele două aplicări trebuie să treacă 24 de ore. Abia după ce gletul s-a uscat, a fost netezit și nivelat complet se poate trece la aplicarea lavabilei.
Recomandări
Nu este recomandat să aplicați glet pe un tavan care prezintă fisuri mari și evidente sau care știți că nu mai este sigur. Pentru ca lucrările să fie eficiente și de durată, cel mai bine este să vedeți care sunt problemele tavanului și să le remediați pe toate, cu soluții de consolidare cât mai corecte.Folosiți întotdeauna materiale recomandate, în funcție de umiditatea existentă. Pentru baie și bucătărie există materiale de gletuire adecvate, cu rezistență mult mai mare la umezeală.
Când se poate apela la gips-carton pentru finisarea tavanelor?
O soluție practică, din ce în ce mai folosită pentru finisarea tavanelor, este reprezentată de plăcile de gips-carton sau rigips. Ele sunt preferate adesea în cazul mansardelor sau amenajărilor de interioare unde este nevoie de mascarea unor țevi sau cabluri inestetice amplasate pe plafon.
Gips-cartonul este o soluție ideală pentru amenajarea unor încăperi mai mici, pentru a coborî tavanul, pentru a crea un tavan fals sau pentru a realiza elemente decorative mai speciale. Gips-cartonul este folosit din ce în ce mai des în construcțiile moderne, clădiri de birouri, apartamente, spații comerciale, showroom-uri etc. pentru a obține suprafețe cât mai drepte și perfecte din punct de vedere estetic.
Gips-carton pentru amenajări de efect
Plăcile de gips-carton sunt mult mai versatile în a realiza efecte artistice, un decor și sau o instalație de iluminat mult mai interesantă și creativă.După construcția structurii, fixare, chituire și lipirea benzilor de armare, dacă totul este ok, puteți trece la finisarea și vopsirea tavanului.
Sunt multe detalii implicate în procesul de obținere a unui tavan desăvârșit. Condiția de bază rămâne mereu găsirea unei echipe de specialiști, cu experiență, care să știe ce este de făcut în fiecare caz în parte și să livreze întotdeauna un tavan drept, fără denivelări și perfect finisat.
Ai nevoie de ajutor? Descoperă funizorii noștri aici!