Câteva noțiuni pe care să le cunoști înainte de amenajarea bucătăriei
Amenajarea bucatariei presupune atentie si implicare in cele mai mici detalii deoarece confortul, dar si designul sunt elemente care trebuie sa se imbine. Bucataria este spatiul in care in fiecare zi iti petreci o mare parte din timp si tocmai din acest motiv nu ai nevoie de o incapere plictisitoare si lipsita de viata.
Iata cateva notiuni pe care trebuie sa le cunosti inainte de a-ti amenaja propria bucatarie
Bucataria nu mai este de mult spatiul in care doar mergi sa mananci si atat. Acolo este locul in care te intalnesti cu membrii familiei, iti petreci timp cu prietenii sau pur si simplu stai acolo cand ai nevoie de liniste. Pe langa faptul ca trebuie sa fie un spatiu functional in care sa ai la indemana tot ce ai nevoie, este nevoie sa ai si un design pe masura.
Ce trebuie sa stii inainte de toate
Primul pas in amenajarea bucatariei este sa alegi stilul de amenajare pe care ti-l doresti. Fie ca vorbim despre un stil industrial, modern, clasic, rustic, scandinav, fiecare dintre aceste stiluri are nevoie de elemente diferite, iar daca le amesteci nu vei avea parte de acelasi rezultat. Alege stilul care te defineste si pe care il imbratisezi cel mai mult.
In ultima vreme, tot mai multe bucatarii ale apartamentelor sunt din ce in ce mai mici, iar amenajarea unei bucatarii poate fi o provocare chiar si pentru cei mai priceputi designeri de interior. Principala caracteristica a unei bucatarii mici trebuie sa fie functionalitatea, dar pe langa asta, trebuie si sa o amenajezi astfel incat sa fie spectaculoasa din punct de vedere vizual.
O bucatarie mica nu iti permite sa te joci cu prea multa culoare sau materiale, altfel devine prea incarcata si inestetica din punct de vedere vizual. Tocmai din acest considerent, este indicat ca o bucatarie mica sa fie vopsita in culori deschise care pot lumina spatiul si il pot pune in valoare. Este valabil si pentru materialele precum gresie sau faianta. Si acestea este nevoie sa fie deschise la culoare pentru ca nuantele deschise maresc spatiul din punct de vedere vizual.
Mobilierul de bucatarie trebuie sa fie si el unul extreme de compact si functional mai ales in cazul unei bucatarii mici de apartament. Spatiile de depozitare trebuie gandite astfel incat sa acopere nevoile proprietarului. Mobila din lemn masiv este intr-adevar un model de mobila estetic si de o calitate superioara, insa daca nu ai suficient spatiu la dispozitie, o mobila din lemn masiv nu este tocmai indicata.
Nu uita de alegerea pardoselei. O pardoseala din bucatarie nu inseamna neaparat gresie si aici exista o gama variata de produse. Parchet laminat, lemn, marmura sau gresie, toate sunt materiale pe care le poti alege pentru pardoaseala bucatariei tale.
Pentru a-ti personaliza bucataria indrazneste sa adaugi materiale textile si decoratiuni. Mixeaza materiale precum bumbac si panza din in pentru perdele, draperii sau opteaza pentru orice alte obiecte pe care le mai poti adauga intr-o bucatarie, ceas, tablouri, rame foto, un model interesant de tapet sau chiar mesaje motivationale. Prin personalizarea unei bucatarii intelegem si faptul ca putem aduce elemente care sa ne reprezinte. Nu lasa peretii goi, profita de spatiul pe care il ai disponibil si lumineaza-l cu ajutorul acestor elemente.
Bucataria poate fi si open space.
Bucataria open space deschisa catre un living este una dintre cele mai intalnite in randul apartamentelor mici sau chiar a garsonierelor. Ce trebuie sa stii aici este faptul ca fiind un spatiu deschis ai nevoie de un stil de amenajare care sa nu fie extreme de diferit fata de living, in sensul ca nu poti aduce prea multe nuante de culori diferite, prea mult mobilier diferit din punct de vedere al materialului, astfel risti sa devina un spatiu nu foarte placut la o prima vedere.
Bucataria open space iti permite sa castigi spatiu, iar din punct de vedere al desing-ului poate fi unul extreme de practic si util. Electrocasnicele incorporabile sunt cele mai indicate in cazul unei bucatarii open space, in felul acesta prioritizezi mult mai bine spatiu. Ai grija insa ca, fiind o bucatarie care nu este separata printr-un perete cu geam, mirosul de mancare va ajunge si in living. Nu uita sa alegi o hota potrivita cu filtru de carbon care iti poate absorbi mirosurile.
Nu uita corpurile de iluminat sunt printre elementele importante din incapere. O lumina nepotrivita nu iti va scoate spatiul in evidenta si nu te vei bucura de acceasi atmosfera. Alege lumina in functie de ceea ce ai nevoie. O lumina pentru gatit este diferita fata de o lumina pentru zona de luat masa. Alege inca de la inceput daca iti doresti o lumina calda sau una rece, lustra suspendata, spoturi incastrate sau candelabru.
Sfatul nostru este sa acorzi atentia cuvenita spatiului atunci cand incepi sa il amenajezi. Sa nu te grabesti si sa alegi cele mai bune materiale pentru a te bucura cat mai mult timp de un spatiu frumos si functional.
Si pentru ca intotdeauna este cate ceva de spus despre amenajarea unei bucatarii, dar mai ales amenajarea functionala a unei bucatarii, iata cum iti recomandam sa iti amenajezi functional o bucatarie!
Descopera aici