Cauți o casă de închiriat? Iată la ce să fii atent!
Pentru unii oameni, apartamentul este ca o colivie in care sunt inchisi si din care nu pot evada, motiv pentru care cauta case de inchiriat care sa corespunda nevoilor lor. Daca si tu te afli in aceasta situatie, atunci sfaturile de mai jos cu siguranta iti vor fi de folos atunci cand vei incepe sa cauti case de inchiriat.
Fa o estimare a costurilor totale
O casa este mai costisitoare din punct de vedere al intretinerii, asa ca, inainte de a semna actul de inchiriere, vorbeste cu proprietarul si fa un calcul al costurilor totale lunare. Exista situatii in care o chirie mica te fascineaza atat de tare incat uiti sa intrebi de costurile de intretinere si te trezesti dupa prima luna ca platesti mult mai mult decat ai anticipat. Nu uita ca aceste cheltuieli de intretinere difera in functie de anotimp, asa ca ia in considerare toti factorii care pot duce la o crestere a acestor costuri!
Verifica instalatiile electrice si sanitare
O problema des intalnita atunci cand vine vorba de case de inchiriat este instalatia electrica si sanitara deficitara. Asigura-te ca totul este pus la punct si ca nu te vei confrunta in viitor cu diverse lucrari de reparatii. Mai mult decat atat, nu uita sa discuti cu proprietarul despre persoana responsabila cu reparatiile in cazul aparitiei unei defectiuni si sa stipulati chiar o clauza de acest gen in contract. Acest lucru este util in situatia in care defectiunea are loc din cauza unei instalatii electrice mult prea vechi si nicidecum din cauza ta, iar responsabilitatea reparatiilor ii revine proprietarului casei.
Asigura-te ca locuinta se afla intr-o stare foarte buna
Cand mergi sa vizionezi o casa, fii atent la toate micile detalii, uita-te daca spatiile sunt curate si igientizare, daca exista anumite probleme pentru ca vei putea folosi aceste observatii in partea de negociere a pretului chiriei casei. Este mult mai greu sa tragi la raspundere proprietarul dupa ce te-ai mutat ca un perete este murdar si sa ii ceri sa il renoveze. Acest lucru este putin probabil sa se intample, mai ales ca nu poti dovedi foarte clar ca acel perete era murdar dinainte sa te muti tu in casa. Tocmai de aceea, etapa de vizionare este esentiala. Eventual, poti face cateva poze pe care sa le pastrezi si sa le arati proprietarului atunci cand vrei sa obtii o scadere a costurilor de inchiriere.
Incheie un contract
Regula numarul 1 pentru o relatie buna proprietar-chirias, indiferent daca vorbim de apartamente de inchiriat sau case de inchiriat este incheierea unui contract legat in care sunt specificate toate drepturile si obligatiile fiecarei parti. Contractul te va proteja impotriva multor situatii neplacute cum ar fi cea in care proprietarul vrea sa te dea afara din casa din diverse motive personale sau nu vrea sa iti restituie garantia la plecare. Insa, inainte de a semna contractul, asigura-te ca persoana cu care vorbesti si cu care negociezi pretul de inchiriere, are dreptul sa iti inchirieze casa, iar acest lucru poate fi dovedit prin diverse acte.
Gasirea unei case de inchiriat poate fi mult mai dificila decat gasirea unui apartament, indiferent de ce oras vorbim. Se poate intampla sa gasim o casa mult mai mica pentru nevoile noastre sau compartimentata prost, cu putin teren, etc. Este destul de greu sa gasesti o casa care sa corespunda 100% criteriilor tale, insa asta nu ar trebui sa te descurajeze. Pe site-urile specializate cu vanzarea si inchirierea caselor vei gasi o gramada de optiuni pe care sa le analizezi si sa o alegi astfel pe cea mai buna!