Unde se situează sectorul construcțiilor în 2021?
CemRock a realizat o scurtă analiză a industriei de construcții în urma efectelor pandemiei și prezintă mai jos principalele descoperiri.
Cu toate că pandemia Covid-19 a afectat majoritatea industriilor, sectorul de construcții se află într-o situație destul de promițătoare. Anul 2020 a venit, în ciuda speculațiilor, cu creșteri înregistrate în construcții. Cu toate acestea, se pot observa și repoziționări atât pe piața imobiliară, cât și când vine vorba de cererea unor anumite tipuri de lucrări.
Perspectivele sunt pozitive
Deși bruște și în multe cazuri negative, schimbările venite odată cu pandemia și nevoia carantinării au împins unele industrii să adopte politici noi. Este și cazul sectorului construcțiilor unde putem observa disiparea cererii în imobiliare. Dacă înainte de normalizarea lucrului de acasă o bună parte din oameni se concentrau pe doar câteva zone din România, acum există o mai mare deschidere către alte zone, atât în vederea cumpărării, cât și a închirierii.
Conform unui studiu realizat de către gigantul Deloitte, nu vor exista tranzacții surpriză în lumea imobiliara, tocmai din pricina persistenței incertitudinilor economice. Acest lucru plasează domeniul construcțiilor pe o linie de plutire destul de liniara, cu perspective pozitive.
Calitatea și durabilitatea primează
Un alt trend consistent este orientarea evidentă către materiale durabile și de o calitate ridicată. În detrimentul materialelor utilizate de regulă în construcții, preferințele s-au schimbat către materiale inovatoare. Utilizarea de plăci de fibrociment sau cărămidă din polipropilenă a devenit din ce în ce mai comună, ambele fiind materiale cu calități de izolatori termici și ignifugi.
Plăcile de fibrociment vin într-o varietate de opțiuni, fiecare având atribute care pot îmbunătăți performanțele structurale ale unei clădiri. Sune impermeabile, stabile dimensional, nu dezvoltă mucegai, au rezistență la elemente fixate în consolă și lista poate continua. În cazul cărămizii din polipropilenă, timpul de execuție al unei lucrări este redus drastic, nemaifiind nevoie de stâlpi din beton armat. Acest tip de cărămidă impresionează prin proprietățile sale numeroase și câștigă cursa împotriva BCA-ului. Chiar dacă mai scumpe, materialele de acest tip au revoluționat piața, fiind acum căutate cu frecvență.
Scumpirile materialelor – o consecință
Una dintre părțile mai puțin plăcute pentru cei care urmăresc să folosească servicii de construcții în următoarea perioadă este scumpirea materialelor. Unele magazine de bricolaj au crescut prețurile în medie cu 300% în comparație cu anul 2019. Cheresteaua, lemnul, oțelul beton, profilele din fier și aluminiu și pavelele au suferit cele mai mari scumpiri, afectând totodată și prețul final al unei lucrări. Explozia prețurilor a fost puternic influențată de restricțiile de circulație impuse în timpul pandemiei, închiderea fabricilor, dar și cererea foarte mare de pe piață.
Despre CemRock Romania
CemRock este un produs importat și comercializat în exclusivitate în Europa de Est de către Promax Enterprise Co SRL. Ne evidențiem ca o companie ce a adus pe piața românească produse și tehnologii inovatoare. Avem experiență de peste 10 ani în domeniul construcțiilor și suntem axați pe termoizolații și hidroizolații ce utilizează materiale revoluționare și nano tehnologii.