La ce să te uiți când vrei să cumperi un apartament
Normal, se poate începe cu meridianele energetice ale Pământului, dar sunt greu de găsit specialiştii în Feng Shui.
Eu zic că cel mai bine e să te uiţi întâi la ce îţi arată agentul imobiliar (sau site-ul blocului) pentru că la lucrurile celelalte ajungi mai greu. Evident că cel mai important lucru e ca blocul să reziste structural, dar în condiţiile în care majoritatea apartamentelor se vând în Bucureşti (şi nu numai) din faza de proiect, e greu să ştii dacă o să respecte proiectul doar după cum arată hârtia plastifiată pe care e desenat planul.
Totuşi, poate că ştii expresia aceea veche din bătrâni, “cum e turcul, şi pistolul”. În cazul nostru asta înseamnă că poţi să îţi faci o idee despre cât de serioşi sunt investitorii după cum e configuraţia planului. Adică după cât s-a gândit de mult la binele tău acela care a făcut apartamentele pe care le vinde. Dacă el a acceptat să investească în mai mulţi metri pătraţi construiţi pentru ca tu să ai lumină în toate camerele, există o şansă să fie corect şi la chestiile care ţin de armături. Dacă a preferat să trişeze la plan, eu zic să ai grijă.
Cum arată un apartament corect
Cam ca în imaginea de deasupra. Adică: e decomandat, ceea ce înseamnă că nu treci prin camere ca să ajungi în alte camere (vezi traseele desenate cu verde – e bine când seamănă a pomişor japonez), spaţiile pentru circulaţie sunt reduse la minimum fără să fie incomode (nu ai metri pătraţi cu funcţiune incertă), iar camerele de locuit au expunere generoasă către lumina naturală, că nu ne place depresia.
Cum arată un apartament varză
Arată cu camera de zi şi bucătăria departe de lumină (dar şi de aer). Are tot 3 camere şi e interesant cum inima casei primeşte dioxid de carbon dinspre plămânii de pe canapea, formaldehidă de la focul de la aragaz, şi metan dinspre camera ce conţine WC (doar uneori). Norocul e că dormitoarele au ferestre proprii. Aşa arată un apartament înghesuit în care circulaţiile îţi irosesc destul spaţiu (pomişorul desenat cu verde seamănă a buruiană şi e mai mare raportat la gabaritul apartamentului). Ca fapt divers e încă pe piaţă, dar nu pentru multă vreme, că lumea sare cu banii.
Care e logica trişatului
Genial de simplu: pe un coridor drept cu lungimea de X metri îţi încap mai multe apartamente înghesuite decât corecte. Pentru că cele corecte sunt mai late (îşi aliniază camerele la faţadă, unde sunt ferestrele). Pentru cine vrea să fie în gardă, am găsit şi un apartament de 3 camere convertit în 4 camere. Să fie primit!
P.S.: Tipul de scamatorie descris este valabil la blocurile tip “lamă”, sau care au traseul similar cu “şarpele de la Nokia”. Celorlalte tipuri de blocuri le corespund alte tipologii de scamatorii.
Redactat de: Dr. arh. Radu Negoiţă
Site: piatradecasa.ro