Ce calitate are aerul pe care il respira copiii nostri in clase si cati bani arunca scoala "pe geam"
Elevii petrec o buna parte din zi la scoala, intr-o clasa de aproximativ 30 de copii, iar din cauza ventilatiei defectuoase, gradul de concentratie al dioxidului de carbon creste foarte mult si randamentul intelectual scade. Care este solutia intr-o astfel de situatie?
Pe langa problemele legate de procesul de educatie in sine, scolile se confrunta si cu probleme mai tehnice: aerul imbacsit din clase care afecteaza sanatatea copiilor este una dintre ele.
Solutia pe care o ofera sistemul de ventilatie Atrea este una care, pe langa faptul ca aeriseste incaperea, face asta intr-un mod inteligent, fara sa se piarda si caldura, astfel reducand costurile de intretinere cu 25%.
Cu alte cuvinte, sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura asigura o aerisire permanenta si controlata a interiorului.
Cum functioneaza sistemul de ventilatie Atrea?
„Aerul viciat este extras din incapere prin grile de ventilatie, iar caldura acestuia se transfera aerului de afara pe care centrala il introduce in casa dupa ce in prealabil il filtreaza. Inovatia unui sistem cu recuperare de caldura consta in faptul ca cele doua fluxuri de aer nu au contact, ci se transfera doar caldura de la unul la altul. Sistemul este util in special iarna cand aerul cald si umed este extras din incapere, iar caldura acestuia se transfera aerului rece absorbit de afara, incalzindu-l instant” ne explica Dorin Salamac, director general al Atrea, unul dintre cei mai importanti producatori si specialisti de sisteme cu recuperare de caldura care exista in acest moment pe piata.
Cati bani "aruncam pe geam" cu un sistem de ventilatie clasic?
Un calcul simplu ne arata cat de eficiente sunt sistemele Atrea in comparatie cu sistemele de aeresire clasice in ceea ce priveste pierderile de caldura:
Sa presupunem ca avem o sala de clasa de 8 x 8 m, cu h = 3.5, in care debitul total este de 224 m3/h. La un grad de ocupare al salii de 7.4 m3 per persoana, intr- o sala de clasa de 30 copii, necesarul de aer proaspat minim este de aproximativ 20 m3/h de copil, deci 600 m3/h. Gradul de concentratie de CO2 in aer este de 500 ppm, iar intr-o clasa de 30 de copii ajungem la 1500 ppm. Pentru a cobori nivelul de CO2 trebuie sa alimentam incaperea cu 600 m3/h. Fie o facem prin deschiderea geamului, fie o facem printr-un sistem de ventilare cu recuperare de caldura Atrea, cu o eficienta de pana la 95%.
Avem urmatorul calcul:
Temperatura exterioara medie iarna = -10 grade
Temperatura medie in sala de clasa = + 24 grade
Durata de utilizare a salilor de clasa = 12 ore pe zi (majoritatea scolilor au program de dimineata si dupa masa)
Perioada rece a anului = 5 luni => 105 zile lucratoare
Volumul de aer circulat = 600 m3/h.
Caldura recuperata pe ora din cei 600 m3/h aer viciat = 6 kW/h x 12 ore pe zi = 72 kw pe zi x 105 zile = 7 560 kW/an x 0.55 Kw = 4 158 lei.
„Pe an recuperam aproximativ 4158 lei doar pe o sala de clasa. Tinand cont ca intr-o scoala avem in jur de 50 de clase, economia anuala este de aproximativ 210000 lei. In momentul de fata acesti bani se pierd prin energia risipita pe geam.” explica Dorin Salamac.
Cat costa un sistem de ventilatie Atrea si ce solutii de finantare exista?
Un cost aproximativ pentru o solutie Atrea completa poate varia intre 3000 si 6000 de euro pentru o sala de clasa. Deci, perioada de amortizare a investitiei este intre 3 si 6 ani, daca ar fi sa ne raportam strict la consumul de energie. Dar mai exista un cost colateral, care este generat de imbolnavirea copiilor: costuri de medicamente pentru copil, dupa care copilul, fiind bolnav, trebuie sa stea acasa impreuna cu parintele. Prin urmare parintele nu poate merge la munca ceea ce genereaza costuri indirecte in economie care pot fi de marimea a zeci sau sute de milioane de euro anual.
Ca metode de finantare, fondurile europene reprezinta cea mai buna sursa. O alta sursa ar fi bugetul de stat, iar atunci cand se face reabilitatea scolilor ar trebui sa se tina cont si de acest aspect - calitatea aerului.
„O astfel de solutie ar putea sa vina de la companiile care ofera consultanta pe fonduri europene si care sunt obligate sa prinda in proiect orice solutie ce ar putea duce catre un scoring mai bun al proiectului. De asemenea, sunt proiecte la nivel national de reabilitare a scolilor, insa nu se tine cont de nevoia de aer proaspat”, spune directorul general al Atrea.
Intrebat daca Atrea ar putea sa ofere anumite reduceri pentru scoli, raspunsul celor de la Atrea este unul optimist: „Cred ca am putea discuta de o campanie prin care am putea facilita achizitionarea unitatilor de aer pentru primele, sa zicem, 5 clase, in scoli diferite, unde vom monitoriza functionarea aparatelor si nivelul de performanta al copiilor in functae de concentratia de CO2 in clasa”, precizeaza Dorin Salamac.