Ce culori sunt recomandate pentru camerele copiilor
Amenajarea camerelor copiilor trebuie facuta cu un plus de responsabilitate, pentru ca cei mici sa aiba parte de un mediu optim in care sa poata creste si sa se poata dezvolta. Culorile din amenajare ne influenteaza pe noi, adultii, in diferite feluri, putandu-ne da o doza de energie sau relaxandu-ne pentru odihna. Iar daca pentru noi impactul se simte imediat, pentru cei mici, aflati in crestere, impactul este cu atat mai mare, fiind mult mai sensibili la influenta culorilor.
Desigur, nu toti copiii sunt la fel, iar preferintele pentru anumite culori ii vor face, bineinteles, sa se simta mai bine in camera in care au fost folosite. De altfel, copiii vor prefera intotdeauna culorile aprinse, puternice, chiar tipatoare, fapt ce merge mana in mana cu energia de care ei dau mai tot timpul dovada. Asta nu inseamna, insa, ca o amenajare in care predomina culorile aprinse este cea mai buna solutie. Ideal, ar trebui creat un mediu in care copilul sa se simta plin de viata, dar in care sa se si poata odihni cum trebuie.
Psihologia culorilor ne spune multe despre impactul acestora, dar bazeaza-ti alegerile, in primul rand, pe temperamentul copilului tau. Amenajarea te poate ajute fie sa domolesti un copil prea agitat sau sa dai un plus de energie unui copil mai linistit.
Vezi mai jos ce efect pot avea culorile asupra celui mic:
Rosu
O culoare cu care poti avea fie un success garantat, fie un esec total. Culoarea rosu este o culoare activa, da energie si creste pulsul inimii, tensiunea si rata respiratiei. Pe de alta parte, rosul predispune la agresivitate, iritabilitate si sporeste apetitul (vezi cum majoritatea amenajarilor de restaurante includ culoarea rosu). Sfatul nostru este sa folosesti aceasta culoare doar ca accent in amenajare, si nu pe suprafete mari.
Daca, de exemplu, ai un mic sportiv acasa, unele studii sugereaza ca rosul poate creste performanta atletica. Atentie, insa, si la nuanta folosita: rosul aprins il poate coplesi, chiar speria, pe cel mic, insa un rosu mai stins da caldura amenajarii, fara a fi prea mult.
Galben
Galbenul denota fericire, optimism, motivatie si energie. Nuantele mai pale sporesc concentrarea si procesele cognitive, iar galbenul aprins stimuleaza memoria si duce la o crestere a metabolismului. Ca si in cazul culorii rosu, cantitatea de culoare face si aici diferenta: prea mult galben aprins poate duce la sentimente de agitatie si frustrare. Galbenul inchis nu se recomanda deoarece ii poate face pe copii sa acumuleze tensiuni interioare.
Portocaliu
O culoare ce imprumuta multe trasaturi de la parintii ei, rosu si galben, ce detine o caracteristica sociala distincta, fiind ideala pentru dezvoltarea inteligentei sociale a copilului - el si prietenii se vor simti excelent jucandu-se intr-o camera amenajata cu portocaliu, stimuland comunicarea si cooperarea. Se potriveste mai ales copiilor care sunt mai mari, dar inca nu au atins adolescenta, deoarece ajuta la un spirit independent si extrovert. Dar atentie, iarasi, la cantitate: prea mult portocaliu duce la suprastimulare.
Albastru
Cu totii stim ca albastrul este culoarea aleasa pentru baietei, dar hai sa privim peste acest aspect. Albastrul are un efect opus culorii rosu, calmand mintea si corpul, scazand tensiunea, rata respiratiei si sentimentele de anxietate si agresivitate. Copiii predispusi la insomnii, accese de furie sau alte probleme comportamentale se pot simti excelent intr-o camera in care predomina albastrul. Cu toate astea, daca dormitorul copilului este pozitionat pe Nord si nu are prea multa lumina, albastrul poate avea un efect sedativ in mod constant.
Verde
Verdele simbolizeaza natura si, astfel, creeaza o atmosfera calma si linistita. Asociata cu sanatatea, vindecarea si starea de bine (vezi cum verdele predomina in amenajarile clinicilor si spitalelor), aceasta culoare reduce starile de anxietate si sporeste concentrarea. In plus, unele studii au relevat ca expunerea la verde ii face pe copii sa invete mai usor sa citeasca.
Daca in cazul altor culori se indica sa te rezumi la o cantitate moderata, in cazul verdelui nimic nu te opreste din a il folosi pe suprafete mari.
Roz
Culoarea fetelor pentru cei mai multi dintre noi, dar n-ar strica sa privim rozul dintr-o perspectiva mai obiectiva. O culoare linistitoare, rozul sporeste empatia si afectiunea. Rozul poate fi, insa, o culoare de care copiii sa se plictiseasca repede, asadar nu o folosi decat pentru lenjerie de pat, decoratiuni, draperii, accesorii etc.
Alb
Nu e chiar cea mai indicata culoare, deoarece se murdareste deosebit de usor. Desi sugereaza deschidere, o poti face si altfel, folosind accente in culori deschise.
Speram ca alegerea ta nu va fi prea dificila. Arata-ne mai jos camerele copiilor tai si spune-ne ce ai pastra si ce ai schimba, daca ai avea ocazia!