Ce este bine sa stiti despre scarile de interior
De o vechime egala cu cea a primelor spatii locuite, scara este inventia simpla si eleganta prin care oamenii pot sa treaca de la un etaj la altul, fara prea mare efort. Conceptul, proiectarea si executarea ei de catre constructor se bazeaza in primul rand (sau ar trebui sa se bazeze mai intai) pe conditiile de siguranta si deplasarea cat mai confortabila de-a lungul ei.
Pentru realizarea unui proiect perfect, studiile au demonstrat ca e necesara respectarea unor anumite proportii, unghiuri, materiale etc. pentru a se obtine maximum de eficienta a miscarilor, usurinta in deplasare, utilitate etc.
Inaltimea treptei si contratreptei. Pentru confortul la urcare, exista limite de inaltime pentru contatreapta si de latime pentru treapta. Media de inaltime este de cca 43 centrimetri, insa mai interesant este ca aceasta dimensiune medie poate varia in functie de... lungimea scarii. Pe o scara scurta ne va fi mai usor sa urcam pe niste trepte mai abrupte, pe cand o scara mai lunga (adica una pe care urcam mai mult timp) va fi mai confortabila daca treptele vor fi mai putin inalte. Iata ca inaltimea scarii este direct influentata de panta ei.
Soliditatea. Traficul pe scara (adica numarul membrilor familiei, frecventa cu care urca) dar si greutatea maxima posibila influenteaza materialele alese si structura. Chiar daca e rezistenta, o treapta flexibil ava crea o senzatie de elasticitate care nu se simte sigur pentru picior. Soliditatea este in strans raport si cu estetica dorita si structura constructiva a casei.
Inaltimea pana la tavan. Un alt factor important pentru urcatul si coboratul in siguranta si confort este inaltimea dintre treapta si tavan. Acesta trebuie sa respecte aceeasi panta ca si scara, iar distanta pana la el trebuie sa fie de minim doi metri.
Balustrade, parapeti si alte elemente de protectie. Inaltimea balustradei, dar si felul in care este conformata mana curenta (felul in care este apucata balustrada) sunt si ele importante. De asemenea, parapetul in sine este influentat nu ddora de design, ci in primul rand de siguranta. Spre exemplu, in cazul existentei unor copii in casa, pilastrii nu sunt recomandati sau trebuie sa fie suficient de desi pentru a se evita accidentele.
Stilul scarilor. Inaltimea spatiului pe care se desfasoara scarile va determina si confortul la urcare. Se poate opta pentru palier de odihna, care sa intreupa treptele si sa creeze in acelasi timp schimbarea unghiului scarii. Se poate opta pentru scari in spirala, moment in care ingustimea spre un capat si latimea spre celalat sunt direct influentate de inaltimea dintre trepte si de latimea totala a treptei. Chiar si pe scarile in spirala ar trebui ca doua persoane sa aiba loc sa treaca una pe langa alta, dar in acelasi timp piciorul fecarei persoane sa gaseasca suficient sprijin. Adesea in locuintele unifamiliale se renunta la acest principiu in favoarea economisirii spatiului, care poate fi mai important.
Termeni specifici:
1. Casa scarii – peretii care inchid spatiul scarii, daca este cazul.
2. Rampa scarii – element constructiv inclinat, cu sau fara trepte, care face legatura intre plansee sau intre planseu si podest.
3. Podest – element orizontal, care permite intoarcerea rampelor unei scari sau, in cazul rampelor foarte lungi, permite stationarea persoanelor.
4. Parapet, balustrada – element de protectie a persoanelor, care evita riscul de cadere in gol a persoanelor care folosesc scara.
5. Mana curenta – element decorativ si de protectie aflat la partea superioara a unei balustrade sau a unui parapet, cu rol de sprijin pentru cei care circula pe scara.
6. Treapta – element orizontal care permite circulatia pe scara.
7. Contratreapta – element vertical care face legatura intre doua trepte.
8. Ochiul scarii – spatiul cuprins intre doua rampe, spre interior.
9. Vang – grinda laterala sau centrala care permite sustinerea treptelor. Exista cazuri de scari rezolvate cu o grinda de vang sau cu doua.
Mai multe detalii, calcule si termeni gasiti in compendiul: Scari notiuni generale, clasificari
Imagini via Houzz.com