Ce înseamnă în construcţii RECEPȚIA la terminarea lucrărilor
Sigur v-a fluturat pe la ureche termenul – e vorba de evenimentul care trebuie să se întâmple la finalizarea unei clădiri. Altfel de eveniment, nu seamănă cu lumina care vine din senin de Paşte la Sfântul Mormânt – recepţia lucrărilor e o treabă care se planifică. Şi care trebuie făcută în acord cu nişte reguli, recte legea 177/2015 pentru modificarea şi completarea legii 10/1995, precum şi HG 343/2017.
De ce există?
Pentru că trebuie ca cineva să certifice pentru posteritate că dintr-un proiect de aeroport n-a ieşit o piaţă de cartier... sau măcar care sunt punctele unde diferă rezultatul concret de intenţia proiectului.
Cine e acel cineva?
O comisie de înţelepţi alcătuită astfel încât şansele de blat să fie scăzute. Adică dacă la un moment dat se întâmplă ceva rău, cei care au făcut compromisurile să aibă de suferit.
Membrii comisiei sunt: o persoană desemnată de beneficiar să prezideze comisia, un reprezentant al primăriei care a emis autorizaţia şi specialişti din domeniile implicate în procesul de construire (de obicei, un arhitect, un structurist şi un inginer de instalaţii). Notă: specialiştii menţionaţi la urmă sunt persoane ce NU au participat la elaborarea proiectului. Persoanele menţionate mai sus fac parte din plutonul strâns de beneficiar.
Comisia va avea în componenţa ei şi reprezentanţi ai statului: un reprezentant al ISC, unul al ISU (dacă este cazul), un delegat al Direcţiei de Cultură (dacă este cazul) şi un reprezentant al ordonatorului de credite bugetare (dacă investiţia are sursă bugetară).
În comisia de recepţie la terminarea lucrărilor vor avea calitatea de invitaţi următorii: reprezentanţii proiectantului / proiectanţilor şi dirigintele şantierului, în calitate de secretar al comisiei.
De ce atâta lume?
Pentru că sistemul trebuie să funcţioneze în regim de checks and balances: beneficiarul, primăria şi experţii neimplicaţi în proiect trebuie, laolaltă cu reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ai celorlaltor instituţii, să certifice calitatea şi conformitatea muncii prestate de proiectant, şantier şi dirigintele desemnat de beneficiar. Cu alte cuvinte, statul îl verifică pe beneficiar care îl verifică pe conceptor şi executant.
Cine are interesul să plătească pentru treaba asta?
Dezvoltatorul / beneficiarul, pentru că e în interesul lui să aibă siguranţa că ceea ce a construit e sănătos, deci profitabil pe termen lung (şi nu ajunge după bare dacă se întâmplă vreun dezastru soldat cu victime). Beneficiarul are, conform legii 10/1995, obligaţia să convoace comisia la finalizarea lucrărilor.
Notă: Obsevaţiile şi concluziile comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor se trec în cartea construcţiei. Lucrările de întreţinere, reparaţii, precum şi concluziile comisiei de recepţie la terminarea perioadei de garanţie a clădirii (pentru detalii vezi legea 10/1995) se vor consemna tot aici.