Ce si cum putem depozita la subsol?
In cele mai multe cazuri subsolurile cladirilor rezidentiale sunt edificate ca spatii tehnice sau de depozitare pentru diverse obiecte din casa cu utilizare sezoniera sau chiar pentru spatii in care sa putem desfasura activitati ce nu au legatura directa cu locuirea.
Odata terminata constructia cei mai multi uita ca ar trebui sa acorde aceeasi importanta si subsolului pe care l-au cerut ca fiind parte integranta a casei cu gandul ca acolo isi vor putea depozita provizii, lucruri de care nu ar mai avea nevoie sau pentru cine stie ce alte scopuri. Din nefericire, in multe cazuri subsolul ramane o incapere prafuita in care lucrurile se depoziteaza uneori chiar in mod organizat si in care nu stim ce se mai aduna de la un an la altul. Mai mult, dezordinea de tipul “lasa ca stiu eu ce-am pus acolo” nu ne imbie deloc sa facem drumuri mai dese la subsol nici chiar pentru a verifica functionarea instalatiilor iar in anumite cazuri simpla verificare a acestora poate constitui o adevarata provocare.
Si totusi … exista si varianta in care lucrurile se petrec ceva mai bine, fara praf si cutii adunate de-a valma, asadar sfatul nostru este sa incepeti prin a planui organizarea subsolului. Va garantam ca pana si celor mici le va fi drag sa coboare la subsol daca acesta va deveni un spatiu primitor si confortabil!
Cat despre functiunile pe care un subsol le poate indeplini, acestea se impart in general in trei categorii:
- Spatiu tehnic pentru instalatiile termice de apa calda sau pompe pentru canalizare, etc.
- Spatiu de depozitare
- Loc pentru desfasurarea diferitelor activitati, precum exercitii fizice, hobby-uri sau spalatorie/ calcatorie
Nu trebuie sa uitati ca subsolul, desi ingropat in pamant, apartine integral locuintei pe care tocmai o utilizati in mod curent de aceea este bine ca, indiferent de functiunile pe care vreti sa le adapostiti in zona respectiva, spatiul sa fie pregatit (puteti citi finisat) in acest sens. Este bine ca inainte de orice sa faceti o evaluare a acestuia in cazul in care nu a existat in proiect si sa verificati modul in care subsolul s-a comportat pana acum. Lipsa umiditatii excesive, temperatura constanta de la iarna la vara, faptul ca nu miroase a mucegai, sunt doar cateva aspecte (imbucuratoare) care inseamna ca nu veti avea probleme in a amenaja un spatiu imbietor chiar la subsol.
Asa cum am spus mai sus subsolurile sunt utilizate in general ca spatii de depozitare dar este bine sa intelegeti ca nu toate lucrurile se pot depozita ca atare si trebuie sa fie utilizate cutii sau containere din plastic pentru a nu aparea probleme. Evitati sa depozitati lucruri precum:
- Hartiile – de la carti, ziare si reviste si pana la facturi, acestea se pot deteriora cu usurinta intr-un spatiu
- Fotografii sau obiecte de colectie
- Cutii de carton
- Materialele textile – deoarece pot mucegai si, in consecinta, capata un miros neplacut
Toate obiectele enumerate mai sus trebuie protejate in containere sau cutii de plastic pentru a impiedica degradarea lor, mai ales daca spatiul va fi neincalzit sau daca apar probleme cu ventilatia incaperilor.
Acum ca am clarificat lucrurile mai pretentioase pentru depozitat, iata si ce se poate fara probleme depozita aici:
- Decoratiuni din plastic sau sticla pentru sarbatori
- Instrumente de bucatarie – echipamente pe care rareori le folositi, seturi de farfurii, de pahare, etc.
- Valize
- Echipamente si obiecte pentru activitati in aer liber – de la picnicuri si pana la drumetii
- Accesorii si utilaje pentru autoturisme
Ca sfat de amenajare, va sugeram sa delimitati spatii pentru fiecare categorie de obiecte pe care o veti depozita si sa etichetati containerele de depozitare. De dumneavoastra depinde insa cat de ordonat veti mentine subsolul. In ceea ce priveste containerele de depozitare, plasticul reprezinta cel mai bun material. Pe langa avantajul rezistentei la umiditate si mucegai, nici musafirii nepoftiti precum rozatoarele sau insectele nu vor avea acces la ceea ce depozitati.
Puteti de asemenea recurge si la amenajarea de rafturi pentru pereti, sau la achizitionarea unui mobilier de depozitare din plastic, sau protejat impotriva umiditatii. Iata si cateva exemple:
Cutiile de depozitare in forma de cub sunt o solutie practica deoarece le puteti grupa sau reorganiza asa cum doriti.
De la cosuri si pana la cutii, rafturi si carlige, aceasta depozitare verticala arata cum putet organiza eficient spatiul de la subsol.
Nimic nu va opreste din a amenaja spatii de depozitare pe tavanul subsolului atat timp cat le accesati cu usurinta.
Daca si dumneavoastra ati optat sa folositi subsolul ca spatiu de depozitare, sunteti multumiti de alegerea facuta?
Surse foto: www.houzz.com, www.andrearudge.com.br, www.wisedesigninspirations.blogspot.com, www.nusindustrialdesign.com, www.containerstore.com, www.3.bp.blogspot.com, www.angieslist.com, www.homedepot.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu