Băile fără ferestre – sugestii de ventilație
Baile reprezinta functiunea locuintei pentru care ventilatia este o cerinta obligatorie. O baie neventilata corect poate deveni o problema atat pentru calitatea finisajelor (mucegai) cat si pentru sanatatea locatarilor.
Daca pentru cei care locuiesc la casa ventilatia la baie nu este pana la urma decat o problema de decizie (in sensul ca puteti alege un tip de ventilatie multumitor inca din stadiul de proiectare), pentru cei care locuiesc in apartamentele de la bloc putem vorbi doar despre anumite imbunatatiri care se pot aduce sistemului de ventilatie deja existent.
Solutia optima de ventilatie pentru baie este cea naturala, ceea ce presupune existenta a cel putin unei ferestre. Este de departe cea mai eficienta si rapida metoda de ventilatie, dar adesea se intampla ca baile de la bloc sa nu poata beneficia de ventilatie naturala, aerisirea realizandu-se printr-un canal de ventilare care porneste de la nivelul subsolului si iese pe acoperis. De multe ori insa “ghena” de ventilatie nu functioneaza asa cum ar trebui si asta deoarece fie este infundata, obturata, fie pur si simplu, in anumite cazuri, desfiintata.
In cazul in care canalul exista si este doar usor infundat o solutie buna o reprezinta instalarea unui ventilator suplimentar pe ghena de ventilatie. Exista numeroase modele din care puteti alege, prevazute cu diverse specificatii care pot facilita procesul. Recomandate sunt ventilatoarele cu grila, deoarece grilele se deschid doar prin presiunea aerului evacuat, ramanand inchise cand ventilatorul este oprit deci nepermitand mirosurilor neplacute sa patrunda in baie. Mai mult, exista si ventilatoare automatizate, fie cu senzori de miscare fie activate atunci cand aprindeti lumina in baie. Nu uitati nici de faptul ca puteti opta pentru un temporizator caruia sa ii setati durata de timp de functionare.
Pe langa ventilatoare exista de asemenea si dezumidificatoarele. Daca va hotarati sa optati pentru aceasta sugestie, tipurile de dezumidificatoare existente sunt urmatoarele: dezumidificatoare mecanice si dezumidificatoare cu absorbtie. Primul tip absoarbe umezeala din aer folosindu-se de un ventilator, apa rezultata colectandu-se intr-un rezervor/ recipient dinauntrul aparatului, pe cand cel de-al doilea tip utilizeaza substante chimice, desicante, care atrag vaporii de apa. Retineti totusi ca dezumidificatoarele verticale ocupa destul de mult spatiu, asadar pot fi problematice pentru baile de mici dimensiuni; puteti insa opta si pentru dezumidificatoarele de perete.
O alta sugestie, de data aceasta ceva mai costisitoare, o reprezinta sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura. Avantajul major il reprezinta faptul ca recuperatoarele de caldura alimenteaza permanent baile cu aer proaspat, care in plus ajunge si la temperatura optima. Putem vorbi astfel despre un sistem tip 2 in 1, acoperind atat necesitatile de ventilatie cat si pe cele de incalzire. Calitatea aerului va fi imbunatatita, aerul fiind filtrat si trecut printr-un schimbator de caldura inainte de patrunde in baie; in acelasi timp, aerul din baie este absorbit si trecut din nou prin schimbatorul de caldura, recuperandu-se o cantitate considerabila din energia sa termica. Spre deosebire de celelalte sisteme care implicau doar exhaustarea aerului, acesta reprezinta ventilatie in adevaratul sens al cuvantului. Desigur aceasta varianta nu se preteaza pentru un apartament ci mai degraba pentru o intreaga cladire la care se aplica principiile valabile pentru constructii eficiente energetic.
Mentionand din nou ca aerul proaspat reprezinta o necesitate pentru functiunea baii, prevenind astfel dezvoltarea microbilor si aparitia mucegaiului, nu uitati nici ca puteti mentine prospetimea aerului din baia fara fereastra tinand cont de urmatoarele sfaturi: - Folositi, pentru finisaje, o vopsea rezistenta la mucegai - Reduceti suprafetele absorbante in favoarea suprafetelor mai putin absorbante de pe care apa sa se poata evapora mai repede. - Nu uscati hainele in baie.
Surse foto: www.houzz.com, www.leannegiles.com, www.dehumidifiersuk.com, www.addvent.co.uk.
Redactat de: Claudia Gorunescu