Ce trebuie să știi înainte de a amenaja o mansardă
Amenajarea mansardei poate reprezenta o provocare, mai ales daca iti doresti sa transformi spatiul intr-unul pentru relaxare si odihna. Desi mansarda este recunoscuta ca fiind un spatiu intunecos si rece, in unele cazuri, deoarece nu intotdeauna patrunde lumina naturala, depinde de acoperisul casei, cu putina indemanare poti transforma incaperea intr-una extrem de vesela si primitoare.
Care sunt detaliile pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de amenajarea mansardei:
Mansarda poate reprezenta un spatiu atipic si tocmai din acest motiv trebuie sa acorzi atentie fiecarui detaliu. Inainte de a alege cum vrei sa mobilezi si sa compartimentezi spatiul trebuie sa faci masuratorile exacte pentru a lua deciziile corect.
Inainte de amenajare trebuie sa gasesti si izolatia termica potrivita pentru mansarda. Din cauza faptului ca spatiul va fi intotdeauna expus direct, ai nevoie de un acoperis rezistent, dar si de o izolatie rezistenta. Pentru izolarea mansardei este nevoie de materiale ce tin departe umezeala, condensul, impiedica aparitia mucegaiului si asigura o ventilatie corespunzatoare.
Structura mansardei este cea care defineste forma si dimensiunea. Inainte de amenajare trebuie sa verifici cu ajutorul unui specialist structura de rezistenta a mansardei, respectiv podeaua, acoperisul si orientarea ferestrelor, in cazul in care dispui de o fereastra sau mai multe. In functie de structura de rezistenta vei stii daca este nevoie de piloni de sustinere in plus.
Daca vrei ca mansarda sa fie locuita in fiecare anotimp atunci trebuie sa gandesti inca de la inceput ce sistem de incalzire iti alegi pentru iarna. Sunt doua optiuni intre care trebuie sa alegi: centrala termica sau incalzire prin pardoseala. In cazul in care optezi pentru incalzire prin pardoseala trebuie sa stii ca ai nevoie de o pardoseala speciala ce are o conductivitate mare a caldurii.Pentru incalzirea prin centrala termica trebuie sa instalezi si sa conectezi caloriferele la reteaua din intreaga casa.
Cum se va face accesul in mansarda? Trebuie sa gandesti acest aspect inainte de amenajare pentru a stii daca este nevoie sa faci o scara interioara sau exterioara, asta in functie de cat de des vei folosi spatiul. Daca vei folosi spatiul din mansarda in fiecare zi atunci o scara interioara este solutia ideala, in schimb, daca nu folosesti in mod frecvent spatiul, o scara exterioara este potrivita ca si cale de acces.
Iti propunem cateva idei de amenajari interioare care iti vor transforma complet mansarda:
Dormitor in mansarda – tot mobilierul care se afla in mansarda trebuie sa puna in evidenta spatiul si sa nu il aglomereze. Mansarda nu are intotdeauna inaltimea pe care ti-o doresti, iar mobilierul trebuie ales in functie de acest aspect. Un mobilier jos poate echilibra situatia proportiilor, iar astfel spatiul va parea mai inalt. Opteaza pentru un mobilier la comanda, simplu, din lemn si culori naturale pentru a oferi camerei luminozitate.
Sifonierul cu usi glisante este modelul ideal care te ajuta sa economisesti spatiu pentru ca usile nu se deschid in exterior. Un birou de dimensiuni medii este si el potrivit pentru mansarda, nu ai nevoie sa incarci incaperea cu mult mobilier, pana la urma aceasta este camera de relaxare. Poti folosi dormitorul din mansarda si ca o camera pentru oaspeti. Daca alegi nuante deschise de mocheta, parchet, mobilier, perdele si draperii, decoratiuni, atunci spatiul de la mansarda va fi unul primitor ce poate gazdui orice musafir.
Living in mansarda - spatiul nu este complet destinat dormitorului. Poti folosi mansarda drept living in care sa iti petreci timpul impreuna cu cei dragi. Podul casei poate fi amenajat ca si spatiu pentru zi impreuna cu tot mobilierul de care ai nevoie. Si in cazul amenajarii mansardei intr-o camera de zi trebuie sa tii cont de spatiul vizual si sa nu il incarci cu mobila multa si inalta.
O canapea confortabila sau cateva fotolii si perne, mobila joasa pe care sa poti aseza un televizor, sunt detaliile cele mai importante pe care trebuie sa le ai intr-o mansarda transformata intr-o camera de zi.
Baie in mansarda – spatiul poate fi unul ideal pentru amenajarea unei bai datorita formei tavanului. Acoperisul casei poate ajuta la creearea unui decor spectaculos pentru baia ta din mansarda. Tot ce trebuie sa faci inainte sa amenajezi baia este sa verifici daca spatiul permite instalarea obiectelor sanitare si mai ales daca are nevoie de intariri pentru a le sustine.
Toate acestea le poti verifica in prealabil impreuna cu un instalator specializat. Daca toate aceste aspecte sunt in regula atunci nu iti mai ramane decat sa te apuci sa amenajezi baia dupa bunul plac. Poti alege corpuri suspendate pe perete daca nu ai suficient spatiu pentru depozitare. Poti alege cabina de dus sau cada, asta in functie de spatiul pe care il ai disponibil, fara sa aglomerezi. Pentru a parea un spatiu inalt si luminos foloseste culori deschise atat pentru pereti, cat si pentru mobilier.