Cel mai impresionant zgârie-nori nou din lume a fost construit în Amsterdam
Unul dintre cele mai apreciate proiecte arhitecturale din ultima vreme, clădirea multifuncţională “Valley” proiectată de biroul olandez MVRDV a fost finalizată în Amsterdam, la cinci ani de la începerea lucrărilor.
Formată din trei turnuri conectate între ele şi acoperite de vegetaţie, cu cel mai înalt vârf măsurând 100 de metri, clădirea de 75.000 de metri pătraţi cuprinde apartamente, birouri, spaţii comerciale şi zone dedicate activităţilor culturale.
Faţadele exterioare sunt placate cu sticlă tip oglindă, reflectând clădirile de birouri învecinate, în timp ce feţele dinspre interior ale turnurilor imită conturul neregulat al formaţiunilor stâncoase abrupte, fiind îmbrăcate în peste 40.000 de plăci de piatră naturală de dimensiuni variate.
În ciuda aparentei spontaneităţi, designul a fost calculat cu maximă precizie cu ajutorul unui program software special pentru a maximiza cantitatea de lumină naturală primită la interior şi priveliştea de care se bucură beneficiarii, explică arhitecţii.
Formele rezultate creează în acelaşi timp o serie de terase publice şi private şi chiar apartamente ieşite în consolă.
În jur de 270 de arbori tineri şi 13.500 de arbuşti şi alte plante mai mici au fost strategic instalate de arhitectul peisagist Piet Oudolf în zone ale clădirii în care să beneficieze de condiţii optime de creştere, astfel încât clădirea să devină tot mai verde cu anii. În scopul încurajării biodiversităţii, au fost instalate căsuţe pentru păsări şi lilieci şi au fost create diverse habitate pentru insecte.
Valley, care a primit certificarea BREEAM-NL Excellent pentru clădiri verzi, este echipată cu sisteme de automatizare şi cu senzori pentru monitorizarea consumului de energie, fiind alimentată parţial cu energie solară.
Clădirea a primit de curând şi titlul de “cel mai bun zgârie-nori”, acordat anual de compania Emporis. În motivarea deciziei, juriul s-a declarat impresionat de “designul arhitectural extraordinar şi inovativ”, de unicitatea unităţilor locative, dar şi de tehnologiile prietenoase cu mediul pe care arhitecţii le-au imprimat designului.
Anul trecut, premiul Skyscraper Award a fost câştigat de One Barangaroo, un zgârie-nori construit în Sydney, Australia, de biroul britanic WilkinsonEyre.