Un nou reper arhitectural în Amsterdam: Clădirea de pe lac cu propriul său port
Cel mai nou reper ahitectural al Amsterdamului este un proiect rezidenţial realizat printr-o colaborare între birourile Bjarke Ingels Group (BIG) şi Barcode Architects. Construită pe o insulă artificială de pe lacul IJ din cartierul IJburgo, Sluishuis este o clădire angulară definită de situarea sa acolo unde oraşul, peisajul rural şi apa se întâlnesc.
Clădirea este formată din patru blocuri care înconjoară un port interior. Colţurile a două dintre aceste blocuri sunt ridicate deasupra apei, deschizând un portal colosal către port, în timp ce celelalte două blocuri “îngenunchează” pe partea opusă, fiind create astfel terase ample în cascadă spre care se deschid direct apartamentele de pe această latură. Terasele sunt îmbrăcate în lambriuri din lemn, contrastând cu faţada din aluminiu netratat care reflectă apa şi conferă volumului un aspect diferit în funcţie de momentul zilei. Printre terase îşi fac loc două scări lungi care conduc către grădina publică de pe acoperiş.
"Sluishuis este concepută asemenea unui bloc urban din centrul Amsterdamului ce pluteşte pe lacul IJ, dispunând de toate aspectele vieţii de oraş. Înspre oraş, clădirea îngenunchează pentru a invita vizitatorii să urce pe acoperiş şi să se bucure de priveliştea noilor cartiere de pe IJ. Înspre apă, Sluishuis se ridică deasupra lacului, deschizând un portal gigantic prin care navele să intre şi să acosteze în port. O clădire în interiorul unui port, cu un port în interiorul clădirii”, spune Bjarke Ingels, fondator şi partener BIG.
Curtea centrală terasată oferă acces la toate cele 442 de apartamente ale clădirii, care cuprinde o tipologie variată de unităţi locative din punctul de vedere al nivelului veniturilor şi al categoriilor de vârstă.
Interiorul este inundat de lumină naturală şi fiecare locuinţă oferă perspective largi către peisajul exterior. De o privelişte unică se bucură ocupanţii apartamentelor situate în partea inferioară a structurilor în consolă care pot vedea cum trec chiar pe sub ei ambarcaţiunile care intră şi ies din port. Ultimele două etaje găzduiesc apartamente de tip duplex penthouse.
La parter se află o şcoală de navigaţie, un centru pentru sporturi nautice şi un restaurant.
Potrivit arhitecţilor, clădirea are un consum minim de energie pentru încălzire, graţie unei bune izolări termice, vitrajelor triple şi recuperării căldurii de la sistemele de ventilaţie şi de la duşuri.
Consumul de energie pentru încălzire, pompele de căldură, ventilaţie şi iluminatul cu LED este asigurat integral de cele aproximativ 2.200 de metri pătraţi de panouri fotovoltaice.