Cele mai frumoase librarii din lume
Pentru multi dintre noi, cartile sunt o lume in sine. Iar librariile, gura de intrare in acest univers magic. Imaginati-va insa cum e ca insasi libraria sa se transforme intr-una dintre cele mai frumoase povesti din lume!
Cand intram intr-o librarie pentru a ne cumpara o carte pe care am asteptat-o mult timp, ne simtim cuprinsi de un sentiment de entuziasm si nerabdare, nemaiputand parca astepta sa ii rasfoim paginile si sa ne lasam purtati pe taramul imaginatiei! Insa in cateva librarii din lumea asta, fantastica emotie ne este intretinuta de arhitectura si amenajarea lor deosebita, care parca ne ademeneste sa exploram si sa cunoastem universul cartilor.
Sa pornim, asadar, intr-o calatorie in jurul lumii cartilor!
El Ateneo Grand Splendid (Buenos Aires, Argentina)
Cladirea acestei librarii a fost proiectata de Perro si Torres Armengol, si a avut deschiderea oficiala in anul 1919. La acea vreme, aici era Teatro Gran Splendid. Stilul eclectic al acestei cladiri se evidentiaza prin frescele de pe tavan pictate de Nazareno Orlandi si prin cariatidele sculptate de Troiano Troiani. Libraria care a luat locul teatrului a fost amenajata in anul 2000 de catre arhitectul Fernando Mazone, scaunele fiind astfel inlocuite de rafturi pentru carti, locul pastrandu-si atmosfera teatrala deoarece tavanul, sculpturile, si chiar cortinele au ramas intacte.
Selexyz Dominicanen (Maastrictht, Olanda)
In libraria din Maastricht, cartile pot fi cumparate si citite in interiorul unei biserici dominicane din sec. al XIII-lea. Amenajarea acesteia este una cu adevarat originala, cartile fiind asezate pe stive ascendente din otel, creandu-se astfel un spatiu destinat expunerii si vanzarii de 1200m² comparativ cu cei 750m² pe care ii are suprafata bisericii. Accesul catre cele trei nivele se face cu ajutorul scarilor sau al liftului, de la ultimul nivel putand fi admirate picturile de pe tavan din sec. al XIV-lea. Altarul a fost transformat intr-o cafenea situata intr-o aura de lumini care se reflecta pe o masa cruciforma. Si toate acestea datorita grupului olandez de arhitecti Merkx+Girod!
Shakespeare & Company (Paris, Franta)
Shakespeare & Company este o librarie situata in Cartierul Latin din Paris si deschisa de catre americanul George Whitman in anul 1951. La inceput, libraria s-a numit Le Mistral, insa in 1964 Whitman a redenumit-o imprumutand numele unei alte librarii faimoase din Paris, inchisa in 1940. Vechiul proiect devenise cu timpul un centru boem al artei si culturii, vizitat de nume mari ale literaturii precum Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald sau James Joyce, care isi avea acolo biroul. Traditia s-a transmis si la actuala librarie, care beneficiaza de 13 spatii pentru dormit, unde artistii si scriitorii se pot odihni.
Livraria Lello (Porto, Portugalia)
Aceasta este una dintre cele mai vechi librarii din Portugalia, inaugurata in anul 1906 si construita in stilul art nouveau de arhitectul Xavier Esteves. Fatada acestei cladiri reprezinta un exemplu de arhitectura neo-gotica, iar interiorul impresioneaza prin scara curbata rosie care uneste cele doua nivele, inspirata de Galeriile Lafayette din Paris. Peretii si tavanul prezinta decoratiuni opulente, insa remarcabila ramane lucarna pe care se gaseste si motto-ul librariei, decus in labore (munca e demna).
Cafebrería El Péndulo (Mexico City, Mexic)
Cafebrería El Péndulo este atat un loc unde se pot citi sau cumpara carti, cat si un loc pentru activitati culturale, completat de o cafenea. Insa ceea ce face cu adevarat ca aceasta cladire din Mexic sa fie speciala sunt plantele ce decoreaza din abundenta interiorul, urca de la parter la etaj, se infasoara in jurul scarilor si invelesc mobilierul. Astfel, interiorul librariei este intr-o continua schimbare, plantele putandu-se dezvolta in orice directie si ivindu-se din locuri cat mai neasteptate.
Daunt Books Marylebone (Londra, Anglia)
Libraria din Marylebone a fost infiintata in anul 1990 de catre bancherul James Daunt, avand ca specialitate cartile geografice si jurnalele de calatorie, aranjate in functie de tara pe care o descriu. Sediul Daunt Books se gaseste intr-un vechi magazin de carti din perioada Edwardiana si este decorat de modelele faimosului arhitect si artist plastic englez William Morris. Atmosfera pe care o ofera este una linistitoare, care imbie la studiul aprofundat al hartilor si atlaselor amplasate de-a lungul galeriilor din lemn de stejar luminate de lucarne.
Cook & Book (Bruxelles, Belgia)
Aceasta abordare inedita isi dezvaluie identitatea inca din numele pe care il poarta, Cook & Book fiind o librarie de dimensiunea unui supermarket, impartita pe 8 raioane, fiecare cu atmosfera distincta si loc pentru luat masa, avand si o sectiune dedicata muzicii. Primul raion este destinat cartilor de benzi desenate si este imbracat in culori lemnoase; urmeaza apoi zona dedicata calatoriilor, iar o canistra in culorile drapelului belgian face trecerea catre zona de literatura pentru copii, care impresioneaza prin cea mai mare cale ferata de jucarie produsa de compania Marklin. Spatiul dedicat literaturii de arta este decorat cu neoane rosii asezate in zig-zag si cu o masa de tip oglinda, urmand apoi un coridor impodobit in graffiti catre zona pentru muzica. Despre gradinarit si amenajari se poate citi intr-o zona cu mese de lemn, felinare si pereti inverziti, iar zona dedicata fictiunii este o camera neagra care impresioneaza prin cele 800 de volume care atarna din tavan. Cartile pentru bucatarie se afla intr-un spatiu amenajat asemenea unei trattorii, iar turul Cook & Book se termina in sectiunea de literatura englezeasca, decorata cu lampi ce poarta semnatura drapelului Angliei. Grupul de arhitecti Delacroix & Friant s-a intrecut pe sine in amenajarea acestei librarii!
Bookàbar Bookshop (Roma, Italia)
Libraria amenajata in stil modern si minimalist de catre arhitectul Firouz Galdo se intinde pe o suprafata de 450m² si este situata la interiorul celui mai mare complex pentru expozitii din Roma, Palazzo delle Esposizioni. Bookàbar Bookshop este alcatuita din trei incaperi, doua dedicate cartilor, CD-urilor si DVD-urilor, iar cea de-a treia gazduind un magazin de suveniruri. Culoarea ce impodobeste tavanul curbat si rafturile lungi este albul pur, facand ca interiorul librariei sa fie asemanator cu cel al unei navete spatiale.
Atlantis Books (Santorini, Grecia)
Atlantis Books este cu siguranta genul de locatie pe care o descoperi, o indragesti si care apoi parca devine a ta, datorita faptului ca este situata intr-o cladire traditionala greceasca si se bucura din plin de farmecul local. Fondatorii sunt un grup de studenti englezi si americani care au avut spontana idee de a deschide o librarie aflandu-se in vacanta pe insula Santorini si observand o vila parasita sub razele apusului. Norocul le-a suras si astazi initiativa lor a devenit nu doar una dintre cele mai frumoase librarii din lume, ci si un loc unde anual se organizeaza festivaluri de film, festivaluri traditionale si multe evenimente culturale.
Plural Bookshop (Bratislava, Slovacia)
Acest proiect a fost initiat de Martin Jančok, de la compania de arhitectura Plural, si de Aleš Šedivec din cadrul Totalstudio, avand deschiderea oficiala in anul 2010. Scopul a fost construirea unei locatii care sa poata gazdui mai multe evenimente concomitent, de la intalniri pentru lectura si proiectii video la concerte sau workshop-uri. Astfel, libraria are o panta inclinata cu trepte pe care vizitatorii se pot aseza si privi la evenimentele care se desfasoara in auditorium. Cartile sunt aranjate pe rafturi de-a lungul peretilor, spatiul longitudinal fiind definit prin casele situate langa intrare si prin cafeneaua din capatul opus acestora. Libraria din Bratislava a devenit astfel un loc incarcat de cultura in toate aspectele sale.
Iar acum, ca ne-am intors din voiaj, nu ne ramane decat sa ne impartasim parerile si opiniile comentand in rubrica de mai jos! Sa aveti un weekend despre care sa merite scris!
Un material de Claudia Gorunescu