Pod transformat in atelier pentru un scriitor si biblioteca
De obicei podurile sunt percepute ca spatii intunecoase, cu multe panze de paianjan si miros innecacios.
Iata ca acest exemplu ne contrazice, oferindu-ne o idee despre cum putem sa profitam de acest extra spatiu al casei si sa il transformam intr-un spatiu placut si util.
Realizat de echipa PARA-project, acest proiect de renovare a reusit sa dea o noua viata unui pod apartinand unei cladiri construita in anii 1930, transformandu-l intr-un atelier pentru un scriitor si bineinteles, nelipsita biblioteca. Alegerea unor scaune de designer realizate de Charles si Ray Eames aduce un plus de stil acestei amenajari moderne.
Construit pentru un client care este si scriitor dar se ocupa si cu restauratul cartilor vechi, acest pod renovat este acum spatiul sau de lucru, la care se adauga un salon de oaspeti si o zona de relaxare. Pentru a imparti spatiul cu forma alungita, arhitectii au inserat o serie de pereti curbi realizati din tuburi de carton cumparate de la un furnizor local sau reciclate. Aceste elemente ofera spatiului o geometrie interesanta, textura si profunzime. Peretii noi formati separa studioul scriitorului de salon, mascand in acelasi timp scara, baia si cateva depozitari.
Vitraje generoase permit luminii naturale sa patrunda in interiorul podului, doua dintre acestea fiind pozitionate in acoperis exact deasupra zonei de lucru si a celei de discutii. In ce priveste biblioteca, aceasta a fost construita in fata unui perete exterior ce delimiteaza zona atelierului de creatie. Celalalt perete timpan al cladirii a fost complet inlocuit cu un vitraj de mari dimensiuni ce deschide spatiul spre vegetatia din curtea casei. Mobilierul minimalist realizat de designeri ofera spatiului un aer deosebit, o eleganta aparte care estompeaza stilul modern al amenajarii.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa