Biblioteca Universitatii Cumbria amenajata intr-un hambar
Afland de pozitionarea respectivei cladiri in cadrul unui parc national, arhitectii au facut tot posibilul pentru a reduce gradul interventiei asupra pietrei cu care erau placate fatadele si a propus crearea unei extinderi al carei volum se remarca prin acoperisul in doua ape si vitrajele de mari dimensiuni.
„Reconfigurarea, o interpretare contemporana a arhitecturii vernaculare din Cumbria, respecta textura originala a pietrei si in acelasi timp sporeste calitatea si caracterul spatiului”, declarau arhitectii.
Grinzile din lemn masiv care sustin acoperisul au fost lasate la vedere pentru a obtine la interior camere cu o inaltime mai mare si spatialitate deosebita.
Ritmul acestora este pus in valoare cu ajutorul luminii naturale ce patrunde prin seria de ferestre creata la etaj.
Volumul extinderii are un singur nivel iar acoperisul abrupt este finisat cu lemn baituit in negru ceea ce confera un contrast placut cu volumul hambarului si al cladirilor invecinate. Ferestrele pe toata inaltimea cladirii lumineaza interiorul cafeteriei, oferind studentilor perspective ample catre perisajul inconjurator si restul campusului. O pardoseala noua din piatra folosita la nivelul parterului bibliotecii si al cafeteriei, unifica interioarele celor doua volume.
Ca parte a proiectului de regenerare, arhitectii vor continua sa repare si sa amenajeze si alte cladiri din perimetrul campusului universitar, mergand pana la refacerea spatiilor exterioare prin amenajari peisagere si regandirea traseelor pietonale in cadrul campusului.
Mai multe informatii gasiti pe http://www.dezeen.com