Cele mai ieftine idei de redecorare a unei camere
O incapere care nu a mai fost redecorata de ani buni poate fi intinerita cu doar cateva modificari si strategii simple. Chiar daca nu aveti buget momentan pentru niste schimbari semnificative, puteti urma cativa pasi simpli, iar la final veti constata ce impact au niste schimbari de fapt minore, care nu cer mai mult de jumatate de zi de efort.
Nu atat mobilierul care este intr-o incapere, cat aspectul peretilor, al finisajelor ferestrelor, al usilor si pardoselii reprezinta aspecte semnificative in reimprospatarea aspectului acelui interior.
Cateva reconditionari ale finisajelor
Improspatarea peretilor. Nu e obligatoriu sa refaceti finisajul peretilor, daca aceasta vi se pare ca mananca prea mult timp si efort. Peretii pot fi doar curatati in functie de acoperirea pe care au avut-o initial. Un aspirator, o carpa, un alt tapet sau doar petice de tapet pentru a repara anumite portiuni pot fi suficiente, ba chiar si o simpla radiera cu care sa indepartati murdaria de pe vopseaua lavabila s-ar putea sa fie singurul instrument necesar refacerii aspectului.
Reconditionarea pardoselii. De asemenea, nu e nevoie s-o refaceti, dar ati putea macar sa curatati acoperirea intr-o masura mai amanuntita decat de obicei: o indepartare a petelor si un lustu ii va da pardoselii un nou luciu (fie ca e vorba de parchet, gresie sau vinil).
Redecorarea propriu zisa
Schimbati decoratiunile. In primul rand, scoateti absolut toate decoratiunile (tablouri, obiecte ornamentale, pernute, cuverturi de canapea/pat, plante) care probabil s-au adunat cu timpul in numar tot mai mare in camera. Fie ca le adunati intr-o cutie, le donati, le vindeti sau le faceti cadou, important e sa ramaneti momentan cu camera libera de orice accesoriu nedorit. Puteti pune inapoi o parte din ele sau, si mai bine, reciclati niste obiecte decorative mai vechi pe care poate le-ati tinut pana acum depozitate intr-o cutie in debara. Cand puneti iar decoratiunile prin camera, incepeti cu plantele, umpland locurile unde simtiti ca exista “goluri” fizice. Pastrati oricum doar plantele sanatoase, care arata bine. Daca vreti sa pastrati tablourile initiale, tot va trebui sa faceti o investitie: schimbati ramele, alegand unele in aceeasi culoare cu alte finisaje de prin camera (nu cu mobilierul, ci cu covorul, fata de masa sau pernutele decorative.)
Alegeti o tema. Fie ca e vorba de o anumita combinatie de culori sau ca vreti sa reproduceti un interior in stil mediteraneean, tema va va da o directie conform careiai veti sti ce anume poate ramane in acea incapere, ce anume poate fi reconditionat si ce anume nu se mai potriveste. Adaugati propriile creatii, obiecte aduse din calatorii sau ceva cu totul nou si veti personaliza incaperea in propriul stil.
Aplicarea unei frize pe pereti. Frizele, formate din benzi de hartie autocolanta care pot fi lipite direct pe perete, creeaza o fragmentare a spatiului care va da un cu totul alt volum. Se pot lipi de jur imprejurul camerei, la o mica distanta de tavan, pot fi folosite drept cornise false chiar la intersectia dintre tavan si pereti, dar pot crea si rame sau linii verticale pentru a delimita sau incadra anumite perimetre.
Schimbarea covorului. Daca nu vreti sa faceti investitii de nici un fel, puteti doar schimba intre ele doua covoare din camere diferite, dar inainte curatati-le bine pe ambele, folosind si o solutie de reimprospatare a culorilor acestora. Puneti covorul in alta pozitie, dar desigur ca cea mai potrivita miscare ar fi achizitionarea unui covor nou.
Reorganizarea mobilierului. Probabil pozitia patului sau a unui sifonier, a unei biblioteci au fost bine gandite la inceput, in asa fel incat sa va asigure un confort potrivit si cu structura incaperii. Uneori se poate gasi o noua dispunere a mobilierului, dar alteori e destul de dificil si puteti muta cel mult cateva scaune, o masa, o noptiera. Totusi exact reorganizarea lui este importanta pentru a va da senzatia ca intrati intr-o cu totul alta camera. Imaginati-va macar cateva schimbari, care sa va aduca in plus noi avantaje practice.
(Alteori e vorba de un mobilier fragil, pe care o noua mutare l-ar “destrama” de tot. E momentul sa va notati ca trebuie cu totul inlocuit, iar redecorarea camerei respective reluata la primele intrari de capital in bugetul familiei.)