Cele mai inalte cladiri din Romania
Saraci in blocuri inalte sau in turnuri, romanii nu au nici astazi prea multe cladiri care sa frizeze inaltimile structurale atat de des intalnite in Occident si in Orient deopotriva. "Aspiratiile inalte" din punct de vedere arhitectural au aparut abia in ultimul timp, mai mult in Bucuresti. In Capitala, in ultimii ani s-au ridicat o serie de structuri mai demne de o capitala europeana, in pofida crizei din ultimii ani.
In Bucuresti, cel mai inalt turn la ora actuala este Sky Tower, care masoara 137 metri inaltime si are 37 de etaje. Clădirea de birouri a fost construită pe bulevardul Barbu Văcărescu, în zona Pipera. Complexul este construit de grupul austriac Strabag pe un proiect dezvoltat de Raiffeisen Evolution. Cladirea a fost inaugurata in luna octombrie 2012 si la constructia acesteia s-au folosit 50.000 de metri cubi de beton si 8.300 de tone de oţel.
Alte cinci orase din Romania si cele mai inalte cladiri din acestea
Sibiu: Centrul de Afaceri din Sibiu, finalizat in 2011. Complexul are două corpuri identice, „în oglindă”, care au legătură doar pe parter şi etajul 3, unde este o terasă comună. Cladirea are o înălţime de 54 de metri si 18 etaje.
Alba-Iulia: Catedrala Romano-Catolică, cea mai înaltă clădire din Alba Iulia. Turnul sudic atinge 62 de metri. Clădirea este reprezentativă pentru Cetate, având o vechime de aproape 1000 de ani.
Cluj: Sediul BRD are 53 de metri si 13 etaje, a fost construit în patru ani si a fost inaugurat în decembrie 1998.
Satu Mare: Palatul Administrativ din Satu Mare are 97 metri, 15 etaje si este considerata cea mai înaltă clădire din Ardeal. Clădirea a fost construită în perioada comunista si a fost la vremea respectivă cea mai înaltă clădire din România depăşind cu 2,6 metri Hotelul Intercontinental din Bucureşti.
Iasi: Universitatea particulara „Petre Andrei“, inaugurata in 2005, are 65 de metri si 13 etaje.