Centru turistic, in munti, pentru pasionatii de drumetii
Acest centru turistic in forma de potcoava amplasat pe al treilea cel mai inalt munte din Ungaria este o extindere a unei vechi cabane de munte realizata din blocuri de piatra. Echipa de la Nartarchitects a proiectat noua constructie avand in vedere obtinerea unui design placut, modern, dar care in acelasi timp sa se armonizeze cu fondul construit existent si sa asigure un consum redus de energie.
Centrul turistic se afla la capatul traseului National Blue Tour, o zona foarte cautata de iubitorii de drumetii si de natura, astfel ca demersul de extindere si modernizare a vechii cabane a fost intru totul justificat. Materialele care au fost folosite la realizarea noii constructii au vizat asigurarea unei bune comportari in timp si o rezistenta sporita la conditiile vremii de pe munte. Elementele noi au fost in principal realizate din beton armat, iar anvelopanta este din foi de tabla faltuita, de culoare gri-inchis. Acestea s-au dovedit a fi o alegere inspirata care completeaza armonios textura si culorile pamantii ale peretilor din piatra, pastrati de la vechea cabana.
Cladirea principala este acum un centru turistic, cu spatii de cazare. Spatiile comune, precum bucataria, zona de socializare, spalatoria, un bistro-restaurant, un magazin cu articole sportive si echipamente, precum si camera de meditatie, au fost amenajate in zona parterului, care in plan ocupa o forma asemanatoare unei potcoave. Spatiile de dormit sunt retrase la etaj pentru mai multa liniste si intimitate. Acestea au fost amenajate astfel incat sa permita atat cazarea unor grupuri mai mari, cat si a cuplurilor venite sa se relaxeze pe munte. Sunt camere de doua si de patru persoane, dar si un spatiu mai amplu, in mansarda, unde pot fi cazati aproximativ 32 de turisti in paturi suprapuse. Suplimentar a fost creata o camera special adaptata cerintelor persoanelor cu handicap, iar in afara a fost amenajat un spatiu pentru camping.
Totul a fost gandit sa fie simplu si eficient, avand grija si la confortul pe care trebuiau sa il asigure turistilor. Elemente grafice bine-gandite ii ajuta pe acestia sa se orienteze cu usurinta intre spatiile centrului si transforma tot ansamblul intr-o mare casa, foarte familiara si placuta.
Din punct de vedere al consumului de energie, centrul a fost dezvoltat pe principiile arhitecturii durabile. O pompa de caldura, un sistem de colectare a apei de ploaie, un sistem de ventilare cu recuperare de caldura, panouri solare si foto-voltaice, corpuri de iluminat cu surse LED si foarte multa termoizolatie sunt elementele care asigura investitiei un consum redus de energie si o eficienta utilizare a resurselor.
Centrul de turism a fost creat in urma unei cooperari dintre societatea forestiere si organizatii ale societatii civile pe o perioada de doi ani si jumatate, in vederea sustinerii dezvoltarii regiunii.