Amplasat in cel mai inalt punct din Bernts Have, un cartier in sud-vestul periferiei orasului Holbaek, Danemarca, volumul Centrului de Zi proiectat de echipa de arhitecti Henning Larsen se inalta din versantul dealului parand ca este o prelungire a formelor de relief.
Cladirea a fost proiectata de la inceput pentru a beneficia de o serie de tehnologii si strategii menite sa ii asigure eficienta energetica si un cadru sanatos pentru dezvoltarea copiilor.
Arhitectii au ales sa foloseasca lemn si sticla pentru exteriorul constructiei, urmarind obtinerea unui design minimalist si in acelasi timp, asigurarea unei legaturi multi-senzoriale cu exteriorul. Suprafata ocupata de Centrul de Zi este de 1350mp oferind spatii pentru 56 de copii cu varste intre 0 si 3 ani intr-una din aripi si pentru 80 de copii cu varste intre 3-6 ani in cealalta aripa a cladirii. Pe langa acestea, in spatiul central au fost amenajate birourile administrative.
Vitrajele ample orientate spre sud si tavanele inalte permit luminii naturale sa patrunda din abundenta in interior, de la spatiile comune pana la zonele mai mici si mai intime, create cu ajutorul elementelor despartitoare.
Echipa Henning Larsen este responsabila pentru intreg master planul din Bernts Have, care gazduieste aproximativ 600 de locuinte. Crearea acestui Centru de Zi a necesitat renuntarea la o suprafata generoasa de spatiu verde comun dar arhitectii au avut in vedere acest lucru si au prevazut o terasa vegetala, care acopera intreaga cladire urmarind sa contrabalanseze pierderea cauzata. La exterior, locul de joaca a fost protejat de o serie de pomi fructiferi plantati spre sud care impreuna cu amenajarea terenului conduc la crearea unei „zone climatie” ce permite copiilor sa se joace afara pe tot parcursul anului fara sa poarte manusi. In acest perimetru au fost amplasate gradini cu plante si legume destinate copiilor mai mari in timp ce ghivecele cu flori sunt pentru cei mai mici.
Toate ferestrele sunt termoizolante si au fost prevazute cu filtre solare care sa protejeze interioarele de supra-incalzire in timp ce acoperisul verde reuseste sa izoleze cladirea si sa ii permita sa mentina un climat placut racoros vara si calduros iarna. Toate spatiile interioare au fost dotate cu sisteme de recuperare de caldura.
Proiectul a fost realizat in concordanta cu cerintele impuse de Integrated Energy Design dar mai mult decat atat, aceasta constructie ofera copiilor din Bernst Have posibilitatea de a se juca in aer liber pe tot parcursul anului, beneficiind de educatie despre natura si alimentele pe care aceasta le ofera.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa