Cetăţenii UE pot cere despăgubiri din partea statului dacă poluarea le-a afectat sănătatea
Cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene îşi pot da în judecată guvernele şi le pot solicita despăgubiri financiare dacă poluarea excesivă a aerului le-a afectat sănătatea, a arătat joi avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), Juliane Kokott.
Afirmaţiile lui Kokott vin după ce un locuitor al Parisului a solicitat despăgubiri în valoare de 21 de milioane de euro din partea statului francez, susţinând că s-a îmbolnăvit din cauza nivelului ridicat al poluării aerului din capitala franceză, transmite Euronews. Reclamantul acuză statul că nu s-a asigurat că sunt respectate limitele impuse de UE privind nivelul de poluare a aerului.
Kokott a admis că Franţa poate fi dată în judecată chiar dacă este dificil de demonstrat o "legătură cauzală directă" între încălcarea reglemenărilor privind calitatea aerului şi afecţiuni medicale specifice. Avocatul general al CJUE a adăugat că în special persoanele care trăiesc şi muncesc în comunităţi sărace, în zone cu un nivel ridicat al poluării, au nevoie de protecţie juridică.
Pe de altă parte, statele membre se pot apăra demonstrând că poluarea aerului ar fi apărut chiar şi în condiţiile în care ar fi adoptat la timp suficiente măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului, a mai precizat Kokott, potrivit sursei citate.
Opiniile avocatului general nu sunt obligatorii pentru CJUE, însă ele sunt de obicei urmate de judecătorii CJUE.
În 2019, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a concluzionat că Franţa a depăşit "sistematic şi persistent" limitele anuale pentru dioxid de azot, începând cu 2010. De asemenea, anul trecut, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din Franţa a condamnat statul francez să plătească 10 milioane de euro pentru că nu a reuşit să reducă nivelurile de poluare.
Un aliat în lupta împotriva poluării din marile oraşe ar putea fi această "super plantă" identificată de oamenii de stiinţă de la Societatea Regală de Horticultură din Marea Britanie. Este vorba despre arbustul numit Cotoneaster franchetii, care formează tufişuri dense şi ale cărui frunze sunt acoperite cu perişori. În urma testelor, acesta s-a dovedit a fi cu 20% mai eficient în ceea ce priveşte purificarea aerului din zonele cu trafic ridicat comparativ cu plante precum păducelul sau tuia: "Super planta" care absoarbe poluarea cauzată de trafic