Cinci sfaturi pentru o pavare reusita cu beton amprentat sau colorat realizat in exterior
Daca aveti o curte si vreti sa o amenajati pavand cu beton amprentat astfel incat sa faceti niste alei dragute de trecere sau o terasa cocheta atunci trebuie sa cunoasteti cateva mici dar importante detalii astfel incat betonul amprentat sa fie durabil si de calitate.
1. Calitatea betonului turnat sa fie B350 sau B400. De ce?
Noi am lucrat ceva ani in Italia chiar si cu beton calitatea B250 si totusi cand am inceput sa facem lucrari in Romania, ne-am dat curand seama ca betonul la noi in tara are calitate diferita si variatiile termice sunt mai mari. De aceea am optat si am recomandat insistent clientilor nostri aceste calitati pentru a nu avea plangeri de calitate la lucrarile realizate dupa aceea.
2. Calitatea produselor folosite la amprentare
Desigur ca toti vrem ieftin sau cat mai ieftin. Dar uneori, la lucrarile in constructii pe care le doriti foarte durabile in timp, a face ieftin nu este intotdeauna cel mai avantajos. In realizarea unei pavari in beton amprentat se folosesc diferite materiale aditive care se incorporeaza in beton astfel incat acesta sa capete culoarea si textura dorita precum si o rezistenta cat mai mare la agentii atmosferici: praf intaritor colorant, praful antilipire, lacul protector, fibrele de polipropilena etc.
Multe echipe fac lucrari la preturi incredibil de mici si dupa terminare totul straluceste si arata spectaculos. Problema apare dupa mai putin de un an cand betonul incepe sa se exfolieze, sa crape si sa arate jalnic. Multi ne cheama apoi sa le refacem pavajele recent realizate si aceasta este de multe ori chiar mai dificil decat a realiza unul nou.
3. Grosimea betonului
La o pavare de alei pietonale (pe care umbla oamenii cu piciorul) recomandam o grosime de minim 6 cm. Iar la amenajarea unei parcari, a aleilor de acces auto recomandam o grosime a stratului de beton de minim 10 cm, pentru ca trebuie sa luam in calcul greutatea vehiculelor auto pe care trebuie sa o suporte. Desigur ca inainte de a turna betonul trebuie sa ne asiguram sa facem mai intai armatura corespunzatoare. Daca avem o placa de beton veche pe care dorim sa o cosmetizam si sa aplicam un strat de beton colorat si amprentat, recomandam ca grosimea acestuia sa fie de minim 1,5-2 cm.
4. Lasarea spatiilor de dilatare
Unii nu considera important aceasta dar trebuie sa stiti ca betonul are o structura elastica care face ca iarna sa se contracte iar vara sa se dilate. Daca aceste spatii de dilatare nu sunt create corect sau deloc, vom constata apoi cu uimire cum acesta crapa foarte tare si, desi arata foarte frumos colorat, impresia va fi de vechi si neingrijit.
5. Masuri generale de protejare si intretinere a pavajelor de beton amprentat:
Desi lucrarea in beton amprentat poate sa iasa impecabil si la standardele propuse, daca nu stim sa il protejam, sa il intretinem si sa facem la timp reaplicarea stratului protector, acesta va capata in timp un aspect sters, fara luciu, vopseaua se decoloreaza si va fi mult mai vulnerabil la agentii externi (care pot sa il exfolieze si sa il crape).
Iata cateva aspecte menite sa prelungeasca viata si aspectul estetic al pavajelor colorate sau in beton amprentat:
- Se va evita lovirea/zgarierea suprafetei de uzura cu obiecte dure (tarnacop, roti de caruta fara cauciuc, schele, bolovani etc);
- Se va evita folosirea sarurilor pe baza de SODIU (NaCl) pentru topirea ghetii/ zapezii pe timpul iernii sau al altor acizi sau substante cu efect coroziv;
- Este recomandata lacuireaperiodica dupa executarea lucrarii. Nu costa foarte mult iar aspectul si rezistenta sunt mentinute.
Va dorim mult succes si pavaje cat mai estetice si rezistente!