Cladire compusa din structuri hexagonale care se asambleaza in timp record
Sistemul constructiv modular HEX-SYS, proiectat de echipa Open Architecture este perfect pentru realizarea unor structuri temporare, care sa poata fi asamblate si dezasamblate repede, permitand mutarea si adaptarea acestora la noile conditii ale sitului. In cazul de fata echipa de arhitecti a folosit acest sistem pentru a crea un spatiu expozitional avand o suprafata de 40mp pentru un dezvoltator imobiliar din Guangzhou, China.
Spatiul expozitional este amplasat pe un teren in apropierea noii Gari de Sud din Guangzhou si functioneaza ca o structura independenta, cu module inchise fie cu panouri de sticla sau aluminiu. Acoperisurile sunt asemeni unor umbrele intoarse, compuse din module triunghiulare menite sa asigure rezistenta la intemperii si descarcarea uniforma a eforturilor. In functie de spatiul pe care il deservesc panourile acoperisurilor sunt fie opace, din foi de aluminiu, fie translucide astfel incat razele soarelui sunt filtrate pentru a nu produce incalzirea excesiva a interioarelor.
„Acest proiect este interesant prin configurarea modulelor ceea ce inseamna ca daca le asamblam pe un alt teren vom obtine o alta configuratie spatiala” declara dl Li Hu, co-fondator al biroului Open Architecture.
Celulele hexagonale se organizeaza in jurul unor elemente de sustinere verticale care colecteaza apa intr-o retea de rezervoare pentru ca mai apoi sa fie folosita pentru irigarea spatiului verde si alimentarea unui bazin decorativ exterior. In momentul instalarii modulelor interventia asupra terenului ales a fost minima, asigurandu-se doar un sprijin local pe fiecare element structural.
Interioarele sunt spatioase pentru ca sistemul constructiv implica deschideri mari si un singur element structural, o coloana subtire din metal amplasata central pe fiecare modul. Pentru un plus de caldura si textura arhitectii au decis ca la interior sa folosesca lemn de bambus la intradosul tavanelor si pentru pardoseala.
Pentru realizarea acestui spatiu expozitional arhitectii s-au inspirat din utilitatea constructiilor provizorii si sistemele constructive folosite de Le Corbusier si Jean Prouve la primele cladiri prefabricate. Sistemul folosit de arhitecti este integral asamblat cu ajutorul prinderilor mecanice, fara adezivi sau sudura intre elemente. Conform declaratiilor arhitectilor modelul poate fi foarte usor de multiplicat pentru a genera spatii complexe menite sa adaposteasca birouri, scoli, magazine, dezvoltate pe un singur nivel pentru ca sistemul nu permite realizarea mai multor etaje.