Sa privim Bucurestiul anului 2017 din viitor, vizitand expozitia Muzeu3017
Muzeu3017. Bucurestenii si domiciliile lor la inceputul sec. XXI
Asa se intituleaza un noul spatiu expozitional pe care il putem parcurge incepand cu 19.05.2017 la NOD makerspace, pe Splaiul Unirii 160, la etajul 1. Ideea este una noua pentru cultura muzeala romaneasca, acest “experiment muzeal” propunandu-ne sa descoperim prezentul prin prisma viitorului.
Povestea se va spune astfel: in anul 3017, curatorii descopera o misterioasa “capsula a timpului” in care se afla fotografii, obiecte, interviuri cu bucuresteni, date si planuri, toate aparand ca rezultat al unei cercetari antropologice despre modul in care se locuieste astazi; curatorii expun nu doar datele, ci si alte concepte pe care incearca sa le asimileze si exploreze - LOCUIRE, ACASA, MUZEU.
Conform Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, expozitia “ne ofera posibilitatea de a parasi in siguranta familiarul pentru a ne putea privi pe noi insine cu ochii altuia si a incerca sa il privim pe celalalt cu ochii lui. Folosim LOCUIREA ca o LUPA cu ajutorul careia putem privi si intelege probleme profunde ale Romaniei la inceput de secol 21: segregarea sociala si spatiala generata de saracie, dreptul la locuire si efectele dramatice ale incalcarii lui, presiunea ,,succesului social” exprimat in achizitionarea si decorarea locuintei personale, retragerea clasei de mijloc in 'gated communities' si aparitia unui discurs despre 'pericolul' locuirii urbane, consumul accelerat mereu in cautarea 'noului', devalorizarea 'vechiului' si a trecutului perceput, spun antropologii, ca o 'murdarie simbolica'."
“Muzeu3017. Bucurestenii si domiciliile lor la inceputul sec. XXI” se bazeaza pe cercetarea si serialul Bucharest Housing Stories, realizat in cadrul proiectului “Case Vii. Diversitatea culturala a spatiilor de locuit din Bucuresti si imprejurimi”. Rezultatele au identificat sapte tipuri de locuire in Bucuresti: la bloc, la camin, in ansambluri rezidentiale, pe strada, in ghetou, in case nationalizate si in zonele periurbane. Pe acestea le vei putea vedea explicate pe indelete, prin instalatii, imagini, fragmente de interviu si obiecte. In plus, iti vei putea exprima viziunea despre ce s-ar putea gasi intr-un muzeu al viitorului: tot ce va trebui sa faci este sa aduci un obiect care inseamna, pentru tine, “acasa” si sa il plasezi in vitrina dedicata. Cei mici sunt bineveniti la expozitie, fiind pregatite atat texte, cat si locuri speciale pentru ei in cadrul spatiului expozitional.
Vernisajul va avea loc in data de 19.05.2017, in noul spatiu MATER, sub NOD makerspace (Splaiul Unirii, nr. 160), iar Muzeu3017 va putea fi vizitata zilnic, intre orele 17.00-20.00, si duminica intre orele 10.00-20.00. Ultima zi este 19.06.2017.
Echipa curatoriala: Simina Badica, Iris Serban, Wolfhouse Productions
Design si grafica: Wolfhouse Productions
Productie: NOD makerspace - coordonator: Nicolae Lupu
Manager de proiect: Dragos Neamu
Expozitie initiata de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania si NOD makerspace si realizata in parteneriat cu Asociatia Vira, pe baza proiectului „Case Vii. Diversitatea culturala a spatiilor de locuit din Bucuresti si imprejurimi”, finantat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei
www.bucharesthousingstories.ro
Cu sprijinul: Muzeul National al Taranului Roman si THE INSTITUTE
Sponsori: Orange, Patrimoniu pentru Viitor
Initiativa curatoriala parte a proiectului ”Noaptea Muzeelor 2017. Din culise”, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, sesiunea de proiecte culturale I/2017
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Sursa foto: Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania