Efectul apelor pluviale asupra fundatiilor si a subsolurilor este deja binecunscut, mai ales in cazul celor nehidroizolate corect. Mai mult decat atat, cei mai multi, in dorinta de a se proteja, aleg solutia de a ingropa burlanele legandu-le direct la sistemul de canalizare, in speranta ca apele pluviale care provin de pe acoperis nu vor ajunge la nivelul teraselor sau al platformelor din jurul casei ci direct la canalizare.
La prima vedere lucrurile par sa fie corecte, insa, cercetand un pic mai atent o sa vedeti ca celemai multe dintre burlanele ingropate, se colmateaza dupa prima toamna, avand in vedere ca la racordul dintre jgheab si burlan in mod uzual, lipsesc parafrunzarele.In cazul cel mai des intalnit, burlanele se scurg liber pe platforma sau pe aleea de beton de langa casa, unde tot datorita lipsei parafrunzarelor, viteza de scurgere a apei este incetinita, avand timp sa inghete, respectiv sa formeze pe parcurs dopuri de gheata si la partea de jos suprafete mari cu gheata.
Pornind de la premisa ca burlanele pentru scurgerea apelor pluviale sunt corect dimensionate, ca numar si ca diametru, ne ramane doar de facut o legatura cat mai buna intre acestea si canalizare. Problema se poate rezolva prin intermediul unor guri de scurgere si/sau rigole, care sa capteze apa atat de la burlan dar si de la nivelul platformei. Exista o gama mare de produse, fabricate din fonta, din polietilena sau din betoane speciale (cu polimeri, etc).
Instalarea parafrunzarelor
Fabricat in mod uzual din polietilena si cu costuri relativ mici, constituie o piesa de baza, fara de care orice sistem de scurgere ajunge sa se colmateze de la un sezon la altul. Asa cum spune numele, rostul acestuia este sa impiedice ajungerea frunzelor si a crengutelor in burlane sau in conductele de scurgere.
In cele mai multe cazuri, se uita montarea acestora la finalizarea lucrarilor de la acoperis, astfel incat dupa primul sezon cu ploaie si vant se ajunge la curatarea obligatorie a burlanelor.
Parafrunzarele se monteaza simplu, prin introducerea dintilor in gura de racord a jgheabului cu burlanul, fiind o operatiune care se desfasoara simplu si fara ajutor specializat.
De retinut! Montarea parafrunzarelor nu exclude curatarea jgheaburilor.
Alegerea unui sistem de scurgere a apelor provenite de pe acoperis
Va trebui sa optati pentru un anumit mod de scurgere a apelor pluviale :
- Guri de scurgere cu un sistem de tevi de canalizare ingropat;
- Rigole – in acest caz tevile de canalizare sunt utilizate minimal;
- Pietris drenant – sistem recomandat in cazul in care nu exista platforme betonate.
Guri de scurgere
Constituie o optiune relativ destul de simpla de scurgere a apelor pluviale catre canalizare. Se recomanda utilizarea gurilor de scurgere cu forma patrata sau dreptunghiulara pentru a face mai usoara etansarea cu peretele cladirii.
In mod uzual acestea sunt prevazute cu o protectie impotriva colmatarii – cosuri metalice sau de plastic care aduna frunzele si sau alte obiecte care ar putea colmata canalizarea si care in momentul in care se face intretinerea, se golesc.
In dreptul zonei unde se monteaza gura de scurgere trebuie sa existe o protectie performata la apa pentru a impiedica udarea soclului dar si pentru a impiedica infiltratiile de apa pe langa gura de scurgere.
Gurile de scurgere pot aduna atat apele care provin de pe acoperis, cat si cele de la nivelul platformelor sau aleilor, in consecinta, diametrul tevilor de scurgere trebuie calculat si adaptat la volumul de apa care ar putea ajunge spre canalizare. Pentru a impiedica inundarea aleilor sau platformelor.
Rigole
Sistemele de colectare a apelor bazate pe utilizarea rigolelor se monteaza destul de usor, urmarind ca atat imbinarea intre acestea dar si fata de finisajul aleilor sau platformelor sa fie cat mai etans pentru a impiedica infiltrarea apelor.
Dimensionarea rigolelor precum si forma de dispunere se va face in urma unui calcul care sa ne permita sa intelegem cata apa pot colecta si transporta catre canalizare, fara ca aleile si platformele exterioare sa fie inundate.
Ca si in cazul gurilor de scurgere se va urmari protejarea peretilor cladirii la apa care ar putea ajunge pe soclu.
Este recomandat sa luati in considere faptul ca rigolele se montaza pe fundatii din beton, dimensioanarea acestora se face in functie de tipul de trafic propus pentru zona respectiva.
Pietris drenant
Acest sistem este recomandat mai ales in cazurile in care in jurul constructiei nu exista alei si platforme betonate. Utilizarea pietrisului ca strat de colectare si drenare a apelor provenite de pe acoperis poate fi completata cu folosirea unor alei in sistem deck.
Lemnul utilizat pentru acest sistem va trebuie sa fie rezistent la actiunea apelor si va trebui tratat cu uleiuri speciale care sa asigure un comportament bun la umezeala.
Grosimea stratului de pietris este bine sa ajunga la o grosime de max 15 cm, dimensiunea acestuia se va alege in functie de cat de repede se doreste scurgerea apelor provenite de pe acoperis. Se recomanda utilizarea unor agregate cu diametre mai mari de 3 cm.
Utilizarea pietrisului reduce aparitia fenomenului de stropire a soclului cladirii dar asta nu inseamna ca nu va mai fi nevoie sa asigurati o protectie eficienta a cestuia la actiunea apei. Trebuie sa specificam ca lipsa parafrunzarelor la nivelul jgheabului va conduce la depunerea de frunze sau crengi la nivelul pietrisului dandu-i un aspect neingrijit.
Cateva specificatii tehnice
Indiferent de alegerea facuta in ceea ce priveste folosirea unuia sau altuia dintre sistemele prezentate, este bine sa stiti cata apa (termenul se denumeste - intensitatea ploii de calcul) se poate aduna si cat de solicitat va fi sistemul ales.
In acelasi spirit, mai ales in cazul rigolelor dar si al gurilor de scurgere, este necesar sa stiti daca traficul la care vor fi supuse va fi unul pietonal sau auto pentru a dimensiona corect fundatiile si legaturile cu finisajele alaturate pentru a impiedica aparitia infiltratiilor de apa pe langa acestea.
In cazul curtilor aflate sub nivelul canalizarii magistrale din zona respectiva este bina sa luati in considerare instalarea unui rezervor tampon prevazut cu clapeta antirefulare pentru a impiedica inundarea curtii.
Echipamente si scule
La montarea sistemelor prezentate mai sus nu sunt necesare masuri sau echipamente suplimentare, altele decat cele utilizate in mod obisnuit. Este recomandat ca montajul sa se faca in echipe de doi oameni.
Ca echipament este necesar sa utilizati manusi de bumbac si ochelari de protectie.
Atentie, echipamentul de protectie in constructii nu este optional, este obligatoriu.
Concluzii
Implementarea corecta a unuia sau altuia dintre sistemele propuse va asigura un comportament corect al zonelor expuse la umiditate (fundatii, subsoluri, socluri, etc) si va reduce aparitia degradarilor datorate apelor pluviale.
Pe langa aceasta scade considerabil riscul aparitiei unor inundatii la nivelul aleilor si platformelor iar apa colectata (daca este cazul) poate fi utilizata in diverse alte scopuri.