Compostor dublu pentru rame - o metoda eficienta de obtinere a humusului
Dupa ce am vorbit despre importanta ramelor de pamant in gradina (despre care puteti citi aici), va vom prezenta astazi si un proiect care valorifica potentialul acestor mici ajutoare in gradina – un compostor dublu prin care ramele pot ajuta la obtinerea humusului natural si de calitate.
Inspiratia vine si de aceasta data din partea expertului in agricultura biologica Heinz Erven, care recomanda un compostor dublu “pe care si-l poate construi orice gradinar in doua zile.” * Pentru gradinile mici (un spatiu de aproximativ 250 mp), compostorul nu trebuie sa aiba mai mult de 1,50 m x 1,50 m.
Veti avea nevoie de:
- 12 dale de beton sau boltari ( 50 x 50 cm)
- 6m de fier profilat in U
- 120 de caramizi
- 35 de caramizi cu orificii late de 5 cm
- Pentru capacul compostorului: rama de lemn si plasa de sarma cu ochiuri mici, ambele de 1.50 x 0.75 m
Pentru inceput va trebui sa sapati o groapa intr-o zona umbrita, avand dimensiunile de 1.55 x 1.55 m si adancimea de 40 cm; sapati apoi, pe fundul gropii, un sant lat de 5 cm – aici se vor fixa dalele.
Dupa ce le-ati fixat introduceti profilul de fier peste marginea lor superioara.
Asezati apoi caramizile fara orificii in groapa, cu rosturi de 1 cm intre ele. Exista aici doua avantaje: scurgerea apei de ploaie direct in pamant si oprirea accesului cartitelor.
Caramizile cu orificii vor imparti compostorul in doua compartimente egale, asadar va fi necesar sa legati acest zid despartitor cu ciment. Intr-unul dintre compartimente se vor introduce resturi vegetale si menajere, care dupa cateva zile vor incepe fermentarea cu degajare de caldura; dupa ce temperatura se va mai reduce, se vor putea introduce si ramele. Acoperiti apoi acest compartiment cu capacul din plasa de sarma.
Ideal ar fi sa puneti putina faina de lava peste amestec, deoarece va imbogati compostul cu substante minerale. Mai mult, stropiti amestecul cu apa de ploaie o data la doua saptamani, in care puteti introduce si cateva flori de valeriana.
Dupa cateva saptamani, compostul de culoare neagra va fi gata. Luati un strat de compost si introduceti-l in cel de-al doilea compartiment, apoi adaugati in continuare resturi vegetale. Ramele vor trece prin orificiile caramizilor; puteti, cu o furca, verifica daca toate ramele au trecut in celalalt compartiment.
Veti obtine astfel un humus deosebit de valoros, pe care il puteti intrebuinta ca ingrasamant natural atat pentru flori cat si pentru sere si legumicultura.
*Citat din cartea lui Heinz Erven - "Paradisul meu", 1981
Sursa: Heinz Erven, “Paradisul meu”, 1981
Sursa foto: www.youtube.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu